HomeHL-EconomyΚτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα από τον Σεπτέμβριο

Κτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα από τον Σεπτέμβριο

Δείτε το νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να γνωρίζουν τι περιθώρια και τι επιλογές έχουν παρουσιάζει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

1.Συλλογή δηλώσεων

Απρίλιος ( Ρέθυμνο), Μάιος (Κυκλάδες), Σεπτέμβριος (Ηράκλειο και Χανιά).

  1. Προανάρτηση

Ξεκίνησε 29 Μαρτίου ( Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα) Απρίλιος ( τμήμα Ηρακλείου Κρήτης και Θεσσαλονίκης), Ιούνιος (Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φθιώτιδα), Ιούλιος (Λασίθι, Κως, Ρόδος , Κάρπαθος, Κάλυμνος, Μεσσηνία , Αρκαδία, Ιωάννινα , Πιερία, Δράμα, Ξάνθη), Αύγουστος (Ροδόπη, Θάσο , Χαλκιδική)

  1. Ανάρτηση

Ήδη ξεκίνησε σε Αχαΐα , Ανατολική Αττική (έως τέλη Μαΐου) , Απρίλιος ( Λαμία , Λιβαδειά, Κάτω Αχαΐα , Μαγνησία) Ιούνιος (Μέγαρα, Οινόη, Αίγιο) Ιούλιος( Κορινθία, Αγρίνιο , Διδυμότειχο, Ορεστιάδα)

4.Πρόστιμα

Ο σχεδιασμός προβλέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι κλιμακωτά και θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης . Η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

“Το Κτηματολόγιο είναι συνυφασμένο στη συνείδηση του κόσμου με ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά και με ένα έργο συνώνυμο της ταλαιπωρίας της γραφειοκρατίας και της δυσλειτουργίας του κράτους. Στόχος μας , να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα άμεσα και για να πετύχουμε αυτό ανεβάζουμε ταχύτητα στη διαδικασία κτηματογράφησης “λέει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος.

Ο κακός πελάτης

Το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες πως μετά το καλοκαίρι θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα , καθώς η δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης είναι υποχρεωτική, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο που είναι υποχρεωμένο να δηλώσει την περιουσία του. Σήμερα τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη ανέρχονται σε 165.000 .Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα , το 80% από αυτά ανήκει στο Δημόσιο όπως και το 10% όλων των δικαιωμάτων που θα έπρεπε να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο.Κατά τις ίδιες πηγές από το Κτηματολόγιο στέλνουν συνεχώς επιστολές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου αλλά η απάντηση που λαμβάνουν συνήθως είναι πως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες .Την ίδια ώρα πολίτες από τις υπηρεσίες δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως για παράδειγμα τοπογραφικά ακρίβειας) και δεν μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια την περιουσία τους, ενώ πολλές φορές δηλώνουν τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οι ιδιοκτήτες έχουν χτίσει με νόμιμες άδειες.

Η παράταση

Σημειώνεται ότι για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης ( 1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται αγνώστου ιδιοκτήτη αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και για τα νέα ( από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε 8 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου που διαδέχτηκε το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο. Διευκρινίζεται ότι μετά την παράταση που δόθηκε οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν περιθώριο έως τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου προκειμένου να διεκδικήσουν όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο .Να καταθέσουν δηλαδή στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγράφων προκειμένου η περιουσία τους να μην … πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά από τις 2 Ιανουαρίου του 202 χάνουν οριστικά κάθε δικαίωμα και μετά ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια , αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο
enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση