HomeHL-9Lockdown: Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – Όλα τα σενάρια για το ελεγχόμενο άνοιγμα

Lockdown: Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – Όλα τα σενάρια για το ελεγχόμενο άνοιγμα

Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αναμονή των αποφάσεων των επιστημόνων είναι το κυβερνητικό επιτελείο για το πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων του lockdown από το ερχόμενο Σάββατο την ώρα μάλιστα που τα νέα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας είναι αποκαρδιωτικά.

Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον βηματισμό από εδώ και στο εξής μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο οποίος κατέγραψε 4.340 κρούσματα με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο με περισσότερες από 2.000 μολύνσεις.

Ωστόσο ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν φωνές οι οποίες λένε πως η πορεία της πανδημίας έχει πιάσει την κορύφωσή της και θα ακολουθήσει η φθίνουσα πορεία η οποία θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, αιτιολογείται η ανάγκη για επανεκκίνηση της αγοράς αλλά και απελευθέρωση δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται να μην… αφεθεί να περάσει το μήνυμα στους πολίτες πως θα υπάρξει χαλάρωση από εδώ και στο εξής. «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report» την Τρίτη.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα επί τη βάσει των κυβερνητικών προτάσεων για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριότητων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν ακόμα μία σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, όποτε και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Το τρίπτυχο που οδηγεί την… κούρσα για την χαλάρωση είναι τα self tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην χώρα μας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών από τον ερχόμενο μήνα καθώς και ο καλός καιρός ο οποίος όχι μόνο επιτρέπει τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο αλλά και έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών σε περίπτωση που δεν βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατου εγκλεισμού.

Από το Σάββατο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό και όπως έχει ήδη προαναγγείλει το protothema.gr οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στην απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το ερχόμενο Σάββατο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά και τις εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου που έδειξαν πως οι πολίτες έχουν πλέον ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε πάρκα και παραλιακά μέτωπα ακόμα και εάν δεν μένουν σε δήμους που έχουν αυτήν την «πολυτέλεια».

Άλλωστε σε έναν βαθμό το προηγούμενο διάστημα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν με την χρήση του κωδικού 6 στα SMS στο 13033 εάν ο προορισμός ήταν κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής. Με αυτή την κίνηση οι επιστήμονες επιθυμούν να δουν τους πολίτες να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους αντί να κάνουν συνάξεις σε σπίτια όπου η μετάδοση του κορωνοϊού είναι ευκολότερη.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Μετά το Σαββατοκύριακο λοιπόν, αναμένεται να σηκώσουν ρολά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα. Μία εξέλιξη που θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση τα μικρά καταστήματα και όχι τα εμπορικά κέντρα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, μαίνεται η… μάχη του click away. Από το κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν να δουν την αγορά να ανοίγει εξ ολοκλήρου με μόνους περιορισμούς την χρήση του SMS στο 13032 και τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανά κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Από την άλλη, φωνές στους επιστήμονες τονίζουν πως για κάτι τέτοιο δεν είναι ώρα ακόμη αφού κάθε βήμα θα πρέπει να έχει χρόνο για να φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμά του. Έτσι οι ίδιοι επιστήμονες φαίνεται να προτείνουν την χρήση του click away για αρχή και εν συνεχεία πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Παράλληλα υπάρχουν αντίστοιχα και επιστήμονες που σημειώνουν πως τo click away δοκιμάστηκε και πλέον δεν ταιριάζει στις συνθήκες αυτής της περιόδου οπότε οι ίδιοι προκρίνουν το πλήρες άνοιγμα. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την τελευταία στιγμή από την στιγμή που υπάρχει διάσταση απόψεων.

Ο παράγοντας σχολεία

Άλλο ένα «μέτωπο» το οποίο αφορά και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και συγκεκριμένα των Λυκείων και των Γυμνασίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παρά την αρχική εισήγηση για 5 Απριλίου, φαίνεται πως εξετάζεται τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο, δηλαδή στις 12. Παράλληλα υπάρχει ακόμη ένα σενάριο που θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους στις 8 Απριλίου.

Η ημερομηνία πάντως θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα στην χώρα μας τα self tests και ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι πως οι επιστήμονες θα ήθελαν να δώσουν μερικές μέρες στο λιανεμπόριο προκειμένου να δείξει το επιδημιολογικό του αποτύπωμα πριν δώσουν το πράσινο φως για τα σχολεία.

Αν όμως γυμνάσια και λύκεια πάνε για τις 12 Απριλίου τότε τα δημοτικά θα ανοίξουν είτε στις 19 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 10 Μαΐου καθώς στις 26 Απριλίου είναι Μεγάλη Δευτέρα, και το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι φέτος δεν θα αξιοποιηθούν οι ημέρες των διακοπών του Πάσχα για μαθήματα, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Τέλος, προϋπόθεση για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία θα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος με self test.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση