HomeΕΛΛΑΔΑΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο «στο… Αρλεκιν με τον Καλογρίτσα»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο «στο… Αρλεκιν με τον Καλογρίτσα»

Αντί για πολιτικό μορατόριουμ έρχεται νέα όξυνση με την παραπομπή του Ν. Παππά σε Προανακριτική. Πώς η (υποχρεωτική) μυστική ψηφοφορία θα γίνει φανερή «λόγω πανδημίας». Υπό Τζανακόπουλο-Πολάκη οι μάχες στην επιτροπή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό μορατόριουμ όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, αλλά το Μαξίμου επιλέγει να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στήνοντας Προανακριτική για τον Νίκο Παππά. Για ό,τι ακολουθήσει θα έχει την ευθύνη».

Με αυτή τη θέση προσέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα φάση της όξυνσης, παρότι – όπως λένε στελέχη της – η έξαρση της υγειονομικής κρίσης και η γενικευμένη ανασφάλεια για την οικονομική θα έπρεπε να αφήσει σε δεύτερο πλάνο οτιδήποτε δυναμιτίζει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα.

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί η κατηγορία με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του κ.Παππά: ότι ως υπουργός προσπάθησε να ελέγξει τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μέσω της διαδικασίας αδειοδότησής τους πριμοδοτώντας τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα.

«Η ΝΔ θέλει να πείσει ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες ενός πρώην υπουργού για κάτι που (υποτίθεται ότι) προσπάθησε να κάνει αλλά τελικώς δεν έκανε», σημειώνουν ειρωνικά.

Για να θέσουν το ρητορικό ερώτημα: “τότε πώς πρέπει να χειριστεί μία μελλοντική κυβέρνηση την αδιαφανή, άνευ κριτηρίων, οικονομική ενίσχυση των μέσω ενημέρωσης από τις ‘λίστες Πέτσα’ η οποία πήρε και ευρωπαϊκές διαστάσεις;”.

Κατά τις ίδιες πηγές, για την εν λόγω μεθόδευση εις βάρος του κ. Παππά υπήρξαν και ενστάσεις ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ, ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών αρνήθηκε να είναι μέλος της Προανακριτικής επιτροπής.

Σ’ αυτές τις ενστάσεις μάλιστα αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει σαφώς ότι η ψηφοφορία για την “παραπομπή” πολιτικού προσώπου σε Προανακριτική επιτροπή είναι μυστική (κάλπη).

«Όπως συνηθίζει η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο, φόρτωσε… στην πανδημία την παραβίαση του Κανονισμού, επικαλούμενη τον περιορισμένο αριθμό βουλευτών (50 σε σύνολο 300) που μετέχουν δια ζώσης στις εργασίες της Βουλής, με τους υπόλοιπους να επιλέγουν την συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης», λένε.

Και εξηγούν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να τηρηθεί ο Κανονισμός με τμηματική προσέλευση των βουλευτών, «ανά 50δες ή 10δες» για να ψηφίσουν στην κάλπη, χωρίς να παραβιαστεί ούτε η μυστικότητα της ψήφου ούτε τα μέτρα προστασίας.

Αντ’ αυτού, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι μεν 50 θα ψηφίσουν δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιποι… θα στείλουν την ψήφο τους με email στις Γραμματείες των κομμάτων τους. «Άρα, αφού η ψήφος τους δεν θα είναι μυστική, θα αποφύγει η ΝΔ τυχόν διαρροές τις οποίες φοβήθηκε από την πρώτη στιγμή που δρομολόγησε τη διαδικασία της Προανακριτικής», τονίζουν.

«Δεν θα βρείτε σωσίβιο»
Κατόπιν τούτων, τόσο στη συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη όσο (και πολύ περισσότερο) στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο-τρεις μήνες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει “με άγριες διαθέσεις” αναδεικνύοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στα μέσα ενημέρωσης, “όπως τα πάρτι δανεικών κι αγύριστων ή τη δωρεάν χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων”.

Σε πολιτικό επίπεδο, θα αναδείξουν την ανάγκη της κυβέρνησης να “πιαστεί” από τέτοιου είδους “σωσίβια” προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να πάρει επικοινωνιακή ανάσα από την ασφυξία που προκαλεί η δραματική κατάσταση σε υγεία-οικονομία.

«Αν πιστεύουν στο Μαξίμου ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν την αγωνία για το εάν και πώς θα επιζήσουν και θα στραφούν στο… Άρλεκιν που φέρει τον τίτλο ‘υπόθεση Καλογρίτσα’, είναι γελασμένοι. Αλλά αφού το αποφάσισαν, εδώ είμαστε», λένε αρμόδιες πηγές.

Ενδεικτική για την ένταση της μάχης που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η σύνθεση της δικής του αντιπροσωπείας στην Προανακριτική, καθώς θα μετέχουν οι βουλευτές: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (είναι και γραμματέας του κόμματος), ο Παύλος Πολάκης, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τσάγκρη.

Δείγμα γραφής αναμένεται να δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μία ημέρα δηλαδή πριν τη συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση της Προανακριτικής επιτροπής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση