HomeHL1-WorldΜιανμάρ: Δεκαέξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε «μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις»

Μιανμάρ: Δεκαέξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε «μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις»

«Ο στρατός θέλει να ενώσει τα χέρια με όλο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 16 διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης και με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα που ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας δηλώνει ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα αγωνιστεί για τη δημοκρατία.

Οι διαδηλωτές κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου βγήκαν στους δρόμους της Ρανγκούν, της Μάνταλεϊ και άλλων πόλεων, αψηφώντας την προειδοποίηση ότι μπορεί να δεχθούν πυρά «στο κεφάλι και την πλάτη» ενώ οι στρατηγοί της χώρας γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε διαδικτυακό φόρουμ ο δρ. Σάσα, εκπρόσωπος της CRPH, της οργάνωσης κατά της χούντας που δημιουργήθηκε από εκδιωχθέντες βουλευτές. «Οι στρατηγοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων αφού σκότωσαν πάνω από 300 αθώους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος, δίνοντας μια εκτίμηση για τον απολογισμό των νεκρών από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πριν από μερικές εβδομάδες.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών έξω από αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Ντάλα της Ρανγκούν νωρίς σήμερα το πρωί, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά σε διαδήλωση στην περιοχή Ινσέιν της πόλης, όπως δήλωσε κάτοικος στο Reuters. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Λάσιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τέσσερις σε μεμονωμένα περιστατικά στην περιοχή Μπάγκο, κοντά στη Ρανγκούν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Χόπιν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο στρατός θέλει να ενώσει τα χέρια με όλο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία»

Αφού ηγήθηκε στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Ο στρατός θέλει να ενώσει τα χέρια με όλο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία», δήλωσε ο στρατηγός, σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αρχές θέλουν να προστατεύουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε όλη τη χώρα.

«Βίαιες ενέργειες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια προκειμένου να εγείρει κανείς αιτήματα είναι ανάρμοστες». Οι τελευταίοι θάνατοι έρχονται να προστεθούν στους 328 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στην καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα σε βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP). Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα στοιχεία αυτά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση