HomeHL-9200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Εορτασμός στο Ηράκλειο εν μέσω… κορωνοϊού

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Εορτασμός στο Ηράκλειο εν μέσω… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις – Πτήσεις μαχητικών πάνω από την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

200 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 25η Μαρτίου του 1821, ημέρα που έχει οριστεί ως έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη “ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους”.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει μία σειρά από προετοιμασίες για τον μεγάλο εορτασμό των 200 χρόνων ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδια των αρμόδιων φορέων. Στο Ηράκλειο και σε όλες τις μεγάλες περιφερειακές πόλεις της χώρας δεν θα γίνουν παρελάσεις.

Θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά ενώ θα γίνει κατάθεση στεφάνων μπροστά στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πτήσεις μαχητικών πάνω από τον Κρητικό Ουρανό

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να κάνουν πτήσεις πάνω από όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός 4 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 θα περάσει πάνω από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια  θα διασπαστούν σε δύο ζεύγη πραγματοποιώντας πτήση των ακόλουθων δρομολογίων:

Καβάλα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο – Σουφλί – Αλεξανδρούπολη – Λήμνος – Λέσβος – Χίος.

Καστοριά – Ιωάννινα – Κέρκυρα – Πρέβεζα – Άκτιο – Μεσολόγγι – Λάρισα.

Επιπρόσθετα σχηματισμοί Ελικοπτέρων αποτελούμενοι από 4 AH-64A, 4 AH-64D και 4 OH-58 θα περάσουν της Χαλκίδας και του Βόλου, καθώς και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη M-2000/5 άνωθεν της Χαλκίδας.

Επιπλέον διελεύσεις από ζεύγη Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 θα πραγματοποιηθούν ακόλουθων δρομολογίων:

Βόλος – Σκύρος – Ψαρά – Σάμος – Πάτμος – Κάλυμνος.

Χανιά – Κώς – Ρόδος – Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Άγιος ΝικόλαοςΗράκλειοΡέθυμνο.

Πάτρα – Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο – Αρεόπολη – Καλαμάτα – Πύργος – Ζάκυνθος – Κεφαλονιά – Άραξος.

Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη

Αξίζει να σημειωθεί πως μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται ελλιμενισμένες, χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών λόγω της Πανδημίας Covid-19.

Τα λιμάνια στα οποία θα «δέσουν» είναι:

Φρεγάτες σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο και Μύκονο.

Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων βλημάτων σε Πειραιά, Καβάλα, Άγιο Ευστράτιο, Καστελόριζο.

Κανονιοφόροι σε Ψαρά, Λέσβο, Πάτμο, Ναύπλιο, Σύμη, Σούδα.

Παράκτια Περιπολικά σε Λέσβο, Ικαρία, Χίο και Κω.

Υποβρύχιο στη Κάσο.

Ναρκοθηρευτικά σε Πάτρα και Πύλο.

Η 25η Μαρτίου – Διπλή εορτή

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.

Ο εορτασμός της Θεοτόκου

Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ο οποίος της είπε πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού, τον γιό του Θεού.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά ο Θεός έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πώς θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα μιας και ήταν ακόμα αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.

Έτσι η Παναγία δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

Γιατί είναι εθνική εορτή

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας κι όπως και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από τη μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.

Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ιστορικά και μάλιστα του δόθηκε έμφαση καθώς συσχέτιζε κατά κάποιον τρόπο την Εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με την Επανάσταση.

Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση