HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Φοροτεχνικών Ηρακλείου για το κλείσιμο του taxisnet

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ηρακλείου για το κλείσιμο του taxisnet

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή προς τους βουλευτές Ηρακλείου και με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού έστειλε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου αναφέροντας την αγανάκτησή τους από το κλείσιμο εφαρμοργής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους: «Αυτό που έγινε φέτος με την υποβολή των δηλώσεων είναι άνευ προηγουμένου. Από τη μία η μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών και απ΄την άλλη τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογούμενους και κυρίως λογιστές-φοροτεχνικούς, που πάλευαν καθημερινά με τις προθεσμίες και τις αντοχές τους. Όμως, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να υποβληθούν όλες, αφού τα προβλήματα ακόμη και χθες που εξέπνεε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν πολύ μεγάλα στο σύστημα taxis. Έτσι, πολλοί οι συνάδελφοι παρόλο που έμειναν χθες μέχρι αργά το βράδυ στα γραφεία τους να αγωνίζονται  με τον χρόνο, δεν κατόρθωσαν να υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις, αφού το σύστημα έκλεισε τα μεσάνυχτα βυθίζοντάς τους στην απόγνωση”.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

“Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των Λογιστών Φοροτεχνικών έχει πλέον επωμιστεί το βάρος της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις που καθημερινά σχεδόν εισάγει το Υπουργείο Οικονομικών  εργαζόμενοι σκληρά  νύκτα και μέρα στην  προσπάθεια αυτή προκειμένου να διεκπεραιώσουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων .

Αυτό που έγινε φέτος με την υποβολή των δηλώσεων είναι άνευ προηγουμένου. Από τη μία η μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών και απ΄την άλλη τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογούμενους και κυρίως λογιστές-φοροτεχνικούς, που πάλευαν καθημερινά με τις προθεσμίες και τις αντοχές τους.

Ένας ολόκληρος κλάδος δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του κατόρθωσε μέσα σ΄αυτό τον συρφετό να υποβάλλει σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων. Όμως, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να υποβληθούν όλες, αφού τα προβλήματα ακόμη και χθες που εξέπνεε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν πολύ μεγάλα στο σύστημα taxis. Έτσι, πολλοί οι συνάδελφοι παρόλο που έμειναν χθες μέχρι αργά το βράδυ στα γραφεία τους να αγωνίζονται  με τον χρόνο, δεν κατόρθωσαν να υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις, αφού το σύστημα έκλεισε τα μεσάνυχτα βυθίζοντάς τους στην απόγνωση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, χιλιάδες φοροτεχνικοί από όλη την Χώρα πιστεύαμε ενδόμυχα ότι οι άνθρωποι του υπουργείου θα βγάλουν τον μανδύα του πολιτικού που τους περιβάλλει και θα λειτουργήσουν ανθρώπινα, δείχνοντας λίγο φιλότιμο και υπακούοντας στη βασική αρχή που λέει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνεις το ανθρώπινό σου πρόσωπο, παραμερίζοντας τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις.

Πόσο  μάλλον όταν από την παράταση των πέντε ή των 10 ημερών δεν προκύπτει  κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα αφού η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου παραμένει   η 31η Ιουλίου.  Είναι λοιπόν τουλάχιστον  προκλητικό  το να ευθύνεσαι για μια σειρά τραγελαφικών καταστάσεων, να επιμένεις στην λανθασμένη άποψή σου και κυρίως στην άκαμπτη στάση σου και τέλος να μην αφουγκράζεσαι τους προβληματισμούς ενός ολόκληρου κλάδου.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε  σειρά ζητημάτων  τα οποία δεν τηρήθηκαν από  Υπουργείο  Οικονομικών και έχουν επισημανθεί κατά διαστήματα απ΄όλους μας:

1.    Δεν τηρήθηκε ο νόμος σχετικά με την περίοδο υποβολής των δηλώσεων που όριζε ρητώς ότι το σύστημα  Taxis θα έμενε ανοιχτό από 1.2.2014 έως 30.6.2014.

2.    Δεν τηρήθηκε η απόφαση που όριζε ότι η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα άνοιγε μετά την παρέλευση 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων.

3.    Δεν διορθώθηκαν τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων που ουσιαστικά συρρίκνωσαν την ήδη περιορισμένη περίοδο υποβολής τους.

4.   Δεν δόθηκε ικανός χρόνος μέσω της παράτασης ώστε να ικανοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη για περίοδο υποβολής πέντε μηνών (1.2-30.6.2014), παρά μόνο δόθηκε ένα ελάχιστο διάστημα  παράτασης μέχρι 14.7.2014.

5. Κοινοποιήθηκε η  εγκύκλιος  που αφορά στις αλλαγές του ν. 4110/2013 μετά την παρέλευση 421 ημερών  από την ψήφιση του  παραπάνω νόμου.

6.   Δεν δόθηκε  εύλογο χρονικό διάστημα σε όσους τηρώντας τον νόμο υπέβαλαν τη δήλωσή τους εμπροθέσμως, όμως δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση ώστε να τύχουν των απαλλαγών που επέφερε ο ν. 4261/2014 για την διόρθωση των αδικιών που το ίδιο το Υπουργείο  είχε νομοθετήσει.

7.    Δεν έγινε καμία παρέμβαση στους Δημόσιους φορείς για τα λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών που ανήρτησαν στο σύστημα taxis με  αποτέλεσμα να προσπαθούν να κάνουν τις  διορθώσεις οι ίδιοι οι φορολογούμενοι χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην υποβολή των δηλώσεων.

8.  Έκλεισε η  εφαρμογή με αποτέλεσμα να μην έχουν  πρόσβαση ακόμη και πολίτες που έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους και επιθυμούν ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού για να το χρησιμοποιήσουν σε προγραμματισμένες υποθέσεις τους

9. Σε κάθε περίπτωση  ο προγραμματισμός υποβολής των δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία  δεν μπορεί να  συμβαδίζει με τις ορέξεις του συστήματος taxisnet δηλαδή όποτε αυτό λειτουργεί ή μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες όπως δηλαδή προέτρεπε με τις  ανακοινώσεις  της η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κυρία και Κύριοι Βουλευτές,

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενοί του, όμως κι εμείς ως επαγγελματίες αντιμετωπίζουμε τις ίδιες κι ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και οφείλει το Υπουργείο  Οικονομικών  να τις σεβαστεί, αναγνωρίζοντας τουλάχιστον την επαγγελματική μας καταξίωση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου και να μην προβαίνει  σε αποφάσεις ανάλγητες που ουσιαστικά μόνο ως τιμωρία απέναντι μας μπορούν να ερμηνευθούν .

Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί   ακόμη να μην εκτυπώσουμε τα  εκκαθαριστικά   για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή και  να μην υποβάλλουμε τις εκκαθαρίσεις του ΦΠΑ τέλος Ιουλίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. Άλλωστε  τα μηχανογραφικά συστήματα του Υπουργείου σύμφωνα με τις  εκάστοτε ανακοινώσεις έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα 5.800.000 πολίτες που θα απευθύνονται   εκεί πλέον.

Σήμερα ο κλάδος μας πλέον απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του taxis net  για την εμπρόθεσμη παραλαβή όλων των δηλώσεων που έχουν απομείνει προκειμένου να μην κληθούν οι φορολογούμενοι σε αυτές τις δύσκολες εποχές να καταβάλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις από χρήματα που ούτε έχουν ούτε μπορούν να διαθέσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου της Κυβέρνησης η οποία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι ουσιαστικά να τιμωρεί με αυτό τον τρόπο τους πολίτες, που ουδεμία ευθύνη έχουν για την μη τήρηση των κανόνων από το Υπουργείο Οικονομικών

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ”.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση