Ύβρεις ακόμα και απειλές δέχονται επιστήμονες που τον τελευταίο χρόνο έχουν αναλάβει να ενημερώνουν το κοινό για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Αρνητές του ιού, άνθρωποι που ίσως έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα, κόσμος που έχει κουραστεί από τον εγκλεισμό αλλά και άτομα που σπεύδουν να κατακρίνουν ό,τι ακούν βάζουν πολλές φορές στο στόχαστρό τους ερευνητές, οι οποίοι τοποθετούνται δημόσια.

Το βλέπουμε στα σχόλια που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ΜΜΕ που τους φιλοξενούν, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες λαμβάνουν σχόλια ακόμα και στα προσωπικά τους email και τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» επικοινώνησε με τους καθηγητές Μανώλη Δερμιτζάκη και Νίκο Τζανάκη, οι οποίοι μιλούν για το bullying που οι ίδιοι έχουν δεχτεί τον τελευταίο χρόνο.

Ο καθηγητής Γενετικής στην  Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρει πως υπάρχουν δύο είδη αρνητικών σχολίων.

Η μία κατηγορία περιλαμβάνει τους αρνητές των επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν πολιτικές διαστάσεις στις τοποθετήσεις των ερευνητών και είναι απέναντί τους ακόμα και από την αρχή της πανδημίας.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά άτομα που πιστεύουν πως όλοι οι επιστήμονες λένε τα ίδια. Για παράδειγμα, κατηγορούν τον κ. Δερμιτζάκη ότι είναι υπέρ του lockdown, ενώ ο ίδιος δεν είναι.

Πιστεύουν πως οι επιστήμονες έχουν μία κακή διάθεση ή … δεν ξέρουν τι λένε. Οι επικριτές των επιστημόνων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Κάποιες φορές είναι ευγενικά αρνητικοί, άλλες είναι πολύ ακραίοι και χρησιμοποιούν ύβρεις.

Ο κ. Δερμιτζάκης θεωρεί πως ένας λιγότερο έμπειρος, νέος επιστήμονας που ζει στην Ελλάδα μπορεί και να επηρεαστεί από αυτές τις επιθέσεις, ο ίδιος, ο οποίος ζει και στην Γενεύη, δεν επηρεάζεται.

Όμως, αναφέρει πως οι αντιδράσεις έχουν τη μορφή bullying αφού δεν επιτρέπουν σε κάποιον να μιλήσει ελεύθερα.

Έχει δεχτεί ακόμα και απειλητικά μηνύματα στο email του και το messenger, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν βρέθηκε στην Αθήνα, προτιμούσε να βρίσκεται σε χώρους με κόσμο, όχι απομονωμένους.

Ο λόγος ήταν ότι εκείνο το διάστημα είχε τοποθετηθεί σε θέματα που αφορούσαν στην Εκκλησία και είχε
δεχτεί υβριστικά μηνύματα και απειλές από ορισμένους φανατικούς.

Ωστόσο, κανείς συνάδελφός του που ζει μόνιμα στην Ελλάδα δεν έχει δεχτεί επίθεση στο δρόμο.

Διαπιστώνει πως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια εμφανίστηκαν μετά το καλοκαίρι, επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, χειροτέρευσε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και ο κόσμος βρήκε μία διέξοδο να διοχετεύσει τον θυμό και την απογοήτευσή του.

Ο κ. Δερμιτζάκης αποφάσισε να μπλοκάρει τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις του όποιων δεν είναι φίλοι του στο Facebook. Η σύζυγός του βλέπει όσα ακραία γράφονται κάτω από δηλώσεις του στα ΜΜΕ αλλά, όπως λέει, δεν τον αγγίζουν.

Επέλεξε να έχει δημόσιο λόγο και ενώ κάποια στιγμή σκέφτηκε να μείνει εκτός, αποφάσισε να μην το κάνει. Έχει να πει πράγματα και θεωρεί πως είναι ανάγκη να θέτει ζητήματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, είναι ανάγκη, θεωρεί, η επιτροπή των ειδικών να σκεφτεί κάποια επιπλέον πράγματα, να είναι πιο προσεκτική.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, αναφέρει πως «καταλαβαίνω τον κόσμο, την ψυχολογία του λόγω του εγκλεισμού, της απώλειας της δουλειάς τους, την οικονομική δυσπραγία που έχει».

Υπάρχουν, όπως λέει, κάποια υβριστικά σχόλια, απέναντι στα οποία δείχνει κατανόηση καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν πληγεί από τα μέτρα, για τα οποία δεν ευθύνεται, φυσικά, εκείνος. Επιλέγει να μην έρθει σε διάλογο μαζί τους, όμως, συμπαρίσταται στην δυσκολία που περνάει ο κόσμος.

Δεν έχει δεχτεί απειλές, υπάρχουν σχόλια από άτομα που εκφράζουν αντίθετη άποψη από τον ίδιο, χωρίς, όμως, να την τεκμηριώνουν επιστημονικά, αλλά και ύβρεις.

«Ο μόνος τρόπος να πάρουμε τη ζωή μας πίσω είναι να εμβολιαστούμε χωρίς δισταγμό και να λαμβάνουμε ατομικά
μέτρα προστασίας», τονίζει.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, και ο ίδιος θα ήθελε να μην υπάρχει πανδημία και να μην είχαμε λάβει οριζόντια μέτρα
που έχουν πλήξει οικονομικά μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Τονίζει πως τα μέτρα, ειδικά από τα μέσα του δεύτερου κύματος και μετά, έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά
τους, γεγονός που επιδεινώθηκε μετά από τον Ιανουάριο. Ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο είναι ότι η βρετανική
μετάλλαξη μεταδίδει πολύ πιο γρήγορα τον ιό. Παράλληλα, ο κόσμος κουράστηκε, προσπαθεί να τα υποσκάψει και ο κ. Τζανάκης θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί ένα μείγμα μέτρων που δε θα διαταράσσουν τόσο πολύ την οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση