HomeHL-9Σχολικά κυλικεία: Ο δήμος Ηρακλείου ζητά το ενοίκιο παραβλέποντας την υπουργική απόφαση για απαλλαγή

Σχολικά κυλικεία: Ο δήμος Ηρακλείου ζητά το ενοίκιο παραβλέποντας την υπουργική απόφαση για απαλλαγή

Η απάντηση των σχολικών κυλικείων μέσω νομικού εκπροσώπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμένος στη… μετάφραση φαίνεται να είναι ο δήμος Ηρακλείου στο θέμα της μίσθωσης των σχολικών κυλικείων καθώς οι αρμόδιοι φορείς του δήμου ζητούν την καταβολή του ενοικίου από τους ιδιοκτήτες κυλικείων την ώρα που υπάρχει σαφής κυβερνητική απόφαση για απαλλαγή!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από αυτά που δηλώνει στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων νομού Ηρακλείου – Λασιθίου, Σταύρος Οικονομάκης.

Όλα ξεκίνησαν από την ημέρα που υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των ενοικίων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο από τις εμπορικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε περιελάμβανε και τον ΚΑΔ των σχολικών κυλικείων (56.29).

Η συγκεκριμένη όμως απόφαση, φαίνεται, πως δεν έγινε… αποδεκτή από το δήμο Ηρακλείου.

«Εμείς ως Σύλλογος στείλαμε στις σχολικές επιτροπές του δήμου Ηρακλείου την απόφαση του υπουργείου που αφορά την απαλλαγή μισθωμάτων για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με το ΦΕΚ στο οποίο περιλαμβάνεται και ο ΚΑΔ μας. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος έστειλε μία αρνητική απάντηση και μάλιστα με τρόπο υποτιμητικό. Η απάντηση δεν στάλθηκε στον Σύλλογο αλλά στους ίδιους τους μισθωτούς και υπήρξε μία μεγάλη αναστάστωση», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Οικονομάκης.

Ο ΚΑΔ στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε.
Ο ΚΑΔ στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων νομού Ηρακλείου – Λασιθίου θεωρεί πως αυτό που έγινε αρχικά ήταν μία παρεξήγηση και μία παρερμηνεία από πλευρά του δήμου.

«Εμείς ανήκουμε στις εξαιρούμενες μισθώσεις και δεν είμαστε αμιγώς εμπορική μίσθωση. Γι’ αυτό υπήρξε μία παρεξήγηση από τη πλευρά του δήμου. Βέβαια αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει καθώς οι νομικοί του δήμου θα έπρεπε να το γνωρίζουν αφού μέσα στις ΚΑΔ είναι και ο δικός μας κλάδος για απαλλαγή. Επίσης, θεωρώ πως υπήρξε και μπέρδεμα από τη πλευρά του δήμου συγκριτικά με το πρώτο ΦΕΚ των προηγούμενων μηνών που είχαμε την μείωση έως και 40% του ενοικίου. Τότε, στο ΦΕΚ αναφερόταν μείωση 40% με βασική προϋπόθεση να γίνει επικύρωση από το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο, με το δημοτικό συμβούλιο του Ηρακλείου να το επικυρώνει. Το νέο ΦΕΚ δεν έχει αυτόν τον όρο γιατί δεν αφορά μόνο τα σχολικά κυλικεία αλλά όλες τις επιχειρήσεις. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η ένταξη του ΚΑΔ είναι κάτι τελεσίδικο και εμείς δεν οφείλουμε να πληρώσουμε τα μισθώματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε πως του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι «ο δήμαρχος – που είναι πάντα δίπλα μας – αυτή τη φορά δεν έχει λάβει ακόμα θέση. Ακόμα και από την ιδιότητά του ως νομικός θα έπρεπε να γνώριζε τι γίνεται και να μιλήσει στη νομική υπηρεσία ώστε να μην εκτίθενται».

Απάντηση μέσω νομικού εκπροσώπου

Άμεσα ο Σύλλογος κινήθηκε μέσω νομικού εκπροσώπου και απάντησε στη δημοτική αρχή για τους λόγους που ισχύει η απαλλαγή μισθωμάτων.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το νόμο μπορούμε να παραβλέψουμε την απόφαση του δήμου ωστόσο δεν το κάνουμε αυτό. Αντίθετα, αποστείλαμε μέσω του νομικού μας εκπροσώπου ένα έγγραφο, το οποίο θεωρώ πως είναι καταπέλτης. Σε αυτό εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι που οι μισθωτοί δεν οφείλουν να καταβάλουν τα μισθώματα», ανέφερε σχετικά ο κ. Οικονομάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως περιμένει την απάντηση του δήμου.

Αυτή η κατάσταση, πάντως, δεν συμβαίνει μόνο στο δήμο Ηρακλείου αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδος.

«Ευτυχώς δεν είναι πολλές οι περιοχές, υπάρχουν όμως κάποιοι λιγοστοί δήμοι πανελλαδικά που απάντησαν αρνητικά. Κι αυτοί ίσως έπεσαν στο ίδιο ατόπημα όπως ο δήμος Ηρακλείου», επεσήμανε ο κ. Οικονομάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολικά κυλικεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα ήταν ανοιχτά ένα μήνα περίπου με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε… απόγνωση.

«Η κατάσταση είναι τραγική για όλους τους μισθωτούς των κυλικείων. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα ζήτημα είναι να έχουμε δουλέψει ένα μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση