HomeHL-9Ένας χρόνος κορωνοϊός στην Κρήτη: Θάνατοι, κρούσματα και… lockdown

Ένας χρόνος κορωνοϊός στην Κρήτη: Θάνατοι, κρούσματα και… lockdown

Από το πρώτο κρούσμα και τον πρώτο νεκρό έως τους εμβολιασμούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν χρόνο πριν, στις 11 Μαρτίου, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη και την επόμενη ημέρα, 12 Μαρτίου, η Ελλάδα θρήνησε τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό, τον Κρητικό Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.

Το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη καθώς και ο πρώτος θάνατος Κρητικού ήταν μόνο η αρχή για μία χρονιά που έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας. Άνοιξε ένας κύκλος από έντονη ανησυχία, αρκετών μέτρων, χιλιάδων κρουσμάτων, δεκάδων θανάτων και παρατεταμένων lockdown τόσο στο Ηράκλειο όσο στην υπόλοιπη Κρήτη αλλά και την Ελλάδα.

Μάλιστα, αυτός ο κύκλος δεν έχει ακόμα κλείσει και ακόμα δεν γνωρίζουν – ούτε οι ειδικοί – το πότε θα επέλθει το τέλος καθώς η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις του ιού.

Από το πρώτο κρούσμα μέχρι τον… διψήφιο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων

Στις 11 Μαρτίου 2020 εντοπίζεται το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη. Όπως πρώτο έγραψε το cretapost, πρόκειται για έναν 45χρονο που είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αθήνα. Εμφάνισε ήπια συμπτώματα και πήγε στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο ήταν το νοσοκομείο αναφοράς στο Ηράκλειο για τον κορωνοϊό. Υπεβλήθη σε τεστ το οποίο τελικά βγήκε θετικό. Τέθηκε σε κατ’ οίκον καραντίνα και ανάρρωσε πλήρως. ο ευτύχημα ήταν ότι δεν μετέδωσε τον ιό σε κανέναν από τον κύκλο του.

Συνολικά η Κρήτη από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει 4.987 κρούσματα κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο κύμα υπήρχαν ελάχιστα καθώς από τις 11 Μαρτίου έως και τις 17 Ιουλίου είχαν καταγραφεί μόλις 37 κρούσματα. Το δεύτερο κύμα ήταν πιο σκληρό καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.999 νέα κρούσματα, με το Νοέμβριο να είναι ο πιο δύσκολος μήνας.


Το τρίτο κύμα φαίνεται πως είναι ακόμα πιο σκληρό καθώς από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και χθες είχαν εντοπιστεί συνολικά 2.988 κρούσματα. Σημαντικό όμως της αύξησης των αριθμών των κρουσμάτων ήταν πως από το δεύτερο κύμα και μετά ξεκίνησαν να γίνονται περισσότερα rapid test σε διάφορα σημεία της Κρήτης.

Το τρίτο κύμα ακόμα δεν έχει κάνει τον κύκλο του και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη. Ήδη προχθές η Κρήτη ξεπέρασε τα 90 ημερήσια κρούσματα ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν πάνω από 500 ενεργά κρούσματα.

Οι θάνατοι από επιπλοκές του ιού

Στις 12 Μαρτίου 2020 ο 66χρονος Κρητικός Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, που ζούσε στην Αμαλιάδα, είναι το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο 66χρονος ήταν ένας από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους που επέστρεψαν με τον κορωνοϊό από το ταξίδι τους, το οποίο περιλάμβανε πολλές στάσεις.

andreas-hilbollΛίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου, καταγράφεται ο πρώτος θάνατος στην Κρήτη. Πρόκειται για τον 42χρονο Γερμανό καθηγητή, Andreas Hilboll, ο οποίος είχε έρθει στο Ηράκλειο, στα μέσα του μήνα, για μία σειρά σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εμφάνισε πυρετό και προχώρησε σε τεστ το οποίο έδειξε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έμεινε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό ωστόσο, όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε πήγε στο ΠΑΓΝΗ.

Αρχικά νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η μεταφορά του στην ΜΕΘ.

Ο άτυχος 42χρονος εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα, καθώς υπέστη οξεία απόφραση πνευμονικών αρτηριών.

Μία ημέρα μετά γίνεται η κηδεία του στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κρήτη αυτή τη στιγμή θρηνεί 68 συνολικά νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού, μεταξύ αυτών και δύο 42χρονοι.

Στο πρώτο κύμα (από τις 11 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου) η Κρήτη θρήνησε τρεις νεκρούς, στο δεύτερο κύμα (από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν 25 νεκροί, ενώ 40 νεκροί έχουν σημειωθεί από την αρχή του 2021 έως σήμερα.

Οι νοσηλείες στην Κρήτη – Το βάρος στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Η πρώτη σοβαρή εισαγωγή σε νοσοκομείο της Κρήτης ασθενή με κορωνοϊό ήταν η 63χρονη από την Αργεντινή που εντοπίστηκε θετική σε κρουαζιερόπλοιο που είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του Κόκκινου Πύργου. Η 63χρονη έμεινε πολλούς μήνες στο ΠΑΓΝΗ (τόσο στη ΜΕΘ όσο και σε κλινική) και τελικά βγήκε… νικήτρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν γίνει συνολικά 883 νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό είτε στις ειδικές μονάδες covid-19 των νοσοκομείων της Κρήτης, είτε στις ΜΕΘ covid.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού το μεγαλύτερο βάρος είχε… πέσει στο ΠΑΓΝΗ ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και σήμερα το Βενιζέλειο είναι αυτό που έχει φτάσει στα… όριά του.

4 Ιανουαρίου η αρχή της… ελπίδας – Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Κρήτη

Στις 4 Ιανουαρίου γίνεται η αρχή της… ελπίδας για το τέλος του κορωνοϊού καθώς ξεκινούν και στην Κρήτη οι εμβολιασμοί.

Προτεραιότητα έχει αρχικά το υγειονομικό προσωπικό ενώ στη συνέχεια εντάσσονται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού ο γενικός πληθυσμός αρχής γενομένης από 85 ετών και πάνω.

Τα πρώτα εμβόλια έγιναν όταν έφτασαν οι δόσεις από την εταιρία Pfizer ενώ λίγο καιρό μετά μπήκε στον… χορό και η Astrazaneca.

emboliasmoi-benizeleio

Αυτή τη στιγμή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίας από 70 ετών και πάνω καθώς και για τις ευπαθείς ομάδες ενώ εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο cretapost, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο μήνας των… εμβολιασμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κρήτη από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 70.647 εμβολιασμοί (29.410 στο Ηράκλειο, 20.217 στα Χανιά, 11.756 στο Λασίθι και 9.290 στο Ρέθυμνο).

Ένας χρόνος μέτρα – Ένας χρόνος lockdown

Στις 23 Μαρτίου του 2020 η χώρα μπαίνει σε καθεστώς lockdown. Επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία και στη ζωή μας μπαίνει ο αριθμός 13033 και τα sms μετακίνησης. Ωστόσο, από τις 11 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει τα μέτρα αρχικά με το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου έως και το κλείσιμο της εστίασης.

Η χώρα ξανανοίγει στις 5 Μαΐου οπότε φεύγει το sms και αρχίζουν σταδιακά και ανοίγουν με όρους καταστήματα και εστίαση ενώ τα σχολεία ανοίγουν το μήνα Ιούνιο (πρώτα η δευτεροβάθμια και στη συνέχεια η πρωτοβάθμια) και τέλος ο τουρισμός την 1η Ιουλίου.

Στις 12 Αυγούστου αποφασίζεται το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης, αρχικά και στη συνέχεια τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα, στις 12 τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, η χώρα χωρίζεται σε ζώνες ως προς το επιδημιολογικό φορτίο. Τα Χανιά στις 24 Αυγούστου και το Ηράκλειο στη 1 Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένων μέτρων εξαιτίας έξαρσης κορωνοϊού.

Τέλη Οκτωβρίου η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στο Ηράκλειο.

Στις 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε δεύτερο lockdown το οποίο διαρκεί – με κάποιες διαφοροποιήσεις – έως και σήμερα. Επανέρχεται το sms και το 13033, κλείνουν σχολεία, η εστίαση και τα καταστήματα λειτουργούν την περίοδο των Χριστουγέννων με click away και click in shop.

Από τις 11 Ιανουαρίου αρίζουν και λειτουργούν τα σχολεία και τα καταστήματα – με εξαίρεση την εστίαση – με όρους και ανά περιοχές. Ενεργοποιείται ξανά ο χάρτης επιδημιολογικού φορτίου. Η Κρήτη είχε πολύ καλή εικόνα έως και την 1η Φεβρουαρίου που παρουσιάζεται έξαρση στο Λασίθι με αποτέλεσμα να «κοκκινήσει» ο δήμος Αγίου Νικολάου έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια σειρά παίρνει το Ρέθυμνο που στις 12 Φεβρουαρίου κοκκινίζει ενώ μία βδομάδα μετά το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Ηρακλείου. Στις 26 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση αποφασίζει να κοκκινήσει όλη η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου.

Μάλιστα, στις 3 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφασίζει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στο Ηράκλειο καθώς δεν υποχωρούν τα κρούσματα και εντάσσει όλη την περιοχή στο «βαθύ» κόκκινο το οποίο ισχύει έως και σήμερα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση