HomeHL-9Λ. Μπορμπουδάκη: Οι μεταλλάξεις είναι η κύρια ανησυχία μας

Λ. Μπορμπουδάκη: Οι μεταλλάξεις είναι η κύρια ανησυχία μας

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο cretapost, για τον έναν χρόνο κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν έναν χρόνο ξεκίνησε η μεγάλη «μάχη» των υγειονομικών φορέων της Κρήτης για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήταν 11 Μαρτίου του 2020 όταν στο Ηράκλειο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σημαίνοντας «συναγερμό» σε όλους τους τομείς υγείας. Έκτοτε έχουν κερδηθεί αρκετές μάχες ωστόσο η πανδημία καλά… κρατεί.

Με αφορμή τον έναν χρόνο κορωνοϊού στην Κρήτη η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, μίλησε στο cretapost για τα όσα έχουν συμβεί αυτόν τον χρόνο αλλά και τις μεταλλάξεις που αυτή τη στιγμή αποτελούν την κύρια ανησυχία της.

«Η αλήθεια είναι πως βιώνουμε μία πρωτόγνωρη συγκυρία. Είναι η μεγαλύτερη επιδημιολογική κρίση που έχει βιώσει ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες. Οπότε είναι κάτι πρωτόγνωρο στη διαχείριση διοικητικής θέσης στην υγεία. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία σπουδαία εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η στήριξη τόσο του υπουργείου όσο και των υγειονομικών μας, στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό που είναι σπουδαίο σε όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες είναι ότι πορευτήκαμε σαν ομάδα και ο καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό απ’ όπου κι αν βρισκόταν, γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι στην καθαριότητα, διοικητικοί κτλ. Θεωρώ πως ίσως ήταν και μία ευκαιριά να αναδειχθεί η αξία της πρωτοβάθμιας και αυτό το βιώνουμε πολύ έντονα και στους εμβολιασμούς», επεσήμανε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Η Κρήτη από την αρχή της πανδημίας φάνηκε πως μπορούσε να αντισταθεί ωστόσο αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση στο νησί.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού στην Κρήτη κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό των νοσηλειών. Τον Μάρτιο του 2020 επειδή λήφθηκαν άμεσα μέτρα και εφαρμόστηκαν κατά γράμμα από τον κόσμο τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Οι άνθρωποι της Κρήτης επέδειξαν φοβερή υπευθυνότητα. Είναι ανθρώπινο, όμως, να επέλθη η κόπωση καθώς ο εγκλεισμός και η υγειονομική απομόνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε συνεργασία με τους άλλους φορείς βλέπουμε όμως, πως ακόμα και τώρα που υπάρχει αυτή η κόπωση, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και προσπαθεί για το καλύτερο», τόνισε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη η οποία παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας το θετικό στοιχείο του σταθερού αριθμού διασωληνωμένων: «Το καλό είναι πως έχουμε 15 διασωληνωμένους. Αυτό που είναι θετικό για την Κρήτη. Ένας δείκτης σημαντικός για την πανδημία είναι πως έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων. Παρ’ ότι έχουμε αύξηση νοσηλειών δεν έχει παρατηρηθεί απότομη αύξηση εισαγωγών στη ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους».

Οι μεταλλάξεις στην Κρήτη

Έντονη όμως ανησυχία επικρατεί τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στους υγειονομικούς φορείς της Κρήτης με τις μεταλλάξεις.

«Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις που ευθύνονται και για την έξαρση στην Κρήτη, στην οποία κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη που έχει μία υπερμεταδοτικότητα που επηρεάζει τις νεότερες ηλικίες. Νοσούν πλέον νέοι άνθρωποι κι εκεί είναι που έχουμε και μεγαλύτερη κίνηση του πληθυσμού. Μας προβλήματίζουν όμως και οι υπόλοιπες μεταλλάξεις. Χθες είχαμε ένα κρούσμα από μετάλλαξη της Νότιας Κορέας το οποίο έχει απομωνωθεί κι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Ελπίζουμε να μην υπάρξει διασπορά αυτού του στελέχους.

Το σημαντικό είναι πως η ενημέρωση που έχουμε είναι πως τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις της Βρετανίας περιμένουμε να δούμε και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μπορμπουδάκη.

Καλά νέα από τους εμβολιασμούς

Θετικό είναι το γεγονός πως στην Κρήτη γίνονται αρκετοί εμβολιασμοί. Ήδη έχουν εμβολιαστεί πάνω από 70.000 άτομα ενώ αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κατά πολύ.

«Είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα ως προς τους εμβολιασμούς. Μάλιστα, ο Απρίλης, αν ακολουθηθεί η συμφωνία θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων ανθρώπων. Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας των εμβολίων», ανέφερε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Μπαίνουμε σ’ ένα κρίσιμο δίμηνο

Το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι θα έχουμε ένα κρίσιμο δίμηνο δεδομένου του ότι θα ακολουθήσουν οι μήνες της θερινής περιόδου που πάντα στην Κρήτη υπάρχει ο τουρισμός και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το κατά πόσο δεν θα υπάρχει διασπορά σε μεταλλάξεις θα καθορίσουν την επιδημιολογική εικόνα. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε πως έχουμε φτάσει στο τέλος καθώς δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η πανδημία. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως τηρούμε όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη διασπορά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση