HomeHL-WorldΜαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων: Τι ζητά η ΕΕ από τις ΗΠΑ

Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων: Τι ζητά η ΕΕ από τις ΗΠΑ

Το ιταλικό «μπλόκο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλά κρατεί ο «πόλεμος» των εμβολίων, καθώς η Ευρώπη εναποθέτει τις ελπίδες της για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στους εμβολιασμούς.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Η Ε.Ε. σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει επίσης να εξασφαλίσει από την Ουάσινγκτον την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη.

Η νέα κίνηση των Βρυξελλών εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων.

Το ιταλικό «μπλοκο» σε 250.000 φιαλιδίων προς την Αυστραλία

Σε μια πιο επιθετική κίνηση για τη διασφάλιση εμβολίων προχώρησε η Ρώμη, μπλοκάροντας την εξαγωγή στην Αυστραλία, 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου της AstraZeneca που κατασκευάστηκαν στην Ιταλία.

«Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

Την απόφαση της Ρώμης στηρίζει η Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να περιμένουν από την βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία να λάβει το μήνυμα.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εταιρείες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες θα παραδώσουν αυτά τα οποία περιμένουμε», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και είναι αρκετά ξεκάθαρο, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση των ιταλικών αρχών, ότι ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, ο διάλογος συνεχίζεται», τόνισε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Η αντίδραση της Αυστραλίας

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την ιταλική απόφαση. Ο υπουργός Οικονομικών, Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ωστόσο ότι η Καμπέρα έλαβε τα μέτρα της.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες», πρόσθεσε δηκτικά.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση