HomePost It«Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Διεθνή Μέρα Σχολικών γευμάτων, η χώρα μας,  με ευθύνη της κυβέρνησης, δείχνει να πηγαίνει για άλλη μια φορά ανάποδα»

«Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Διεθνή Μέρα Σχολικών γευμάτων, η χώρα μας,  με ευθύνη της κυβέρνησης, δείχνει να πηγαίνει για άλλη μια φορά ανάποδα»

Tι αναφέρει ο Σωκράτης Βαρδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Σχολικών Γευμάτων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και σημειώνοντας ταχύτατη εξάπλωση σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων αναφορικά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, αλλά και με τη συνειδητοποίηση της άμεσης σύνδεσης μεταξύ υγιεινής διατροφής, εκπαίδευσης και μάθησης.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των τόσο σημαντικών πρακτικών,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το 2016 στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, πρόγραμμα το οποίο επεκτάθηκε και εφαρμόστηκε σύντομα σε χιλιάδες σχολεία σε όλη την επικράτεια. Στόχος του προγράμματος, εκτός από την ανάδειξη της σπουδαιότητας της υγιεινής διατροφής και τη βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υπήρξε και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Μείωση της σχολικής διαρροής, βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στα μαθήματα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 26,6% των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας και το 2019, παρέδωσε τον δείκτη στο 21,1 %, με πτώση 5,5 μονάδων. Το σημαντικό εδώ δεν είναι μόνο ότι 100.000 παιδιά ξέφυγαν τον κίνδυνο φτώχειας. Το σημαντικό είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από ότι το 2005 που ήταν 22,8%, δηλαδή τις εποχές της ευμάρειας και της ανάπτυξης. Γίνεται πλέον σαφές, ότι η παιδική φτώχεια δεν πέφτει με την ανάπτυξη.

Δυστυχώς σήμερα, λόγω αμέλειας και αδιαφορίας, αυτό το τόσο σημαντικό και αναγκαίο πρόγραμμα έχει διακοπεί. Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές, μένουν εκτός του προγράμματος, καθώς δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. 

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι αυτός που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αριθμός που δυστυχώς έμεινε στάσιμος, ενώ υπήρχε προγραμματισμός για 600.000 γεύματα για το σχολικό έτος 2020-2021.

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερες χώρες γιορτάζουν τη Διεθνή Μέρα Σχολικών γευμάτων με εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, δείχνει να πηγαίνει για άλλη μια φορά ανάποδα.

Ελπίζουμε στο μέλλον να γίνεται μια σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι να αντιληφθούν, όχι μόνο τη ζωτική ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και τη σημασία τέτοιων πρακτικών για την καλλιέργεια θετικών στάσεων στα παιδιά μας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση