HomePost ItΟι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για την ημέρα της Γυναίκας

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για την ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση του Σωματείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Το μήνυμα της ημέρας αυτής, 111 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, παραμένει επίκαιρο, αφορά την κοινή πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, αφορά τον αγώνα για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, που θα φέρει και την πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες . αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που επιδείνωσε η πανδημία.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας. Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις νοσηλεύτριες εξαντλημένες από τις πολλές νυχτερινές βάρδιες, τις καθαρίστριες κατάκοπες από την 6ήμερη δουλειά και την ταυτόχρονη κάλυψη πολλών τμημάτων, τις μεταφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών κα γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος

Εκτός από τον αυξημένο φόρτο της δουλειάς, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, αφού τα σχολεία ήταν κλειστά για μήνες και αρκετές άδειες ειδικού σκοπού δεν δόθηκαν (ειδικά στις υγειονομικούς) λόγω της υποστελέχωσης. Επίσης συχνά οι γυναίκες επιφορτίζονται και τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους ή/και άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας με αναπηρίες (ή άλλα σοβαρά προβλήματα), λόγω της ανεπάρκειας δημόσιων δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες, με τη ρίζα τους να βρίσκεται στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνουν τους δράστες και εκβιάζουν τη σιωπή των θυμάτων.

Το Σωματείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος τους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”, που στο όνομα της πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ με 2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1ΜΜ ΜΕ 3ΜΜ και συγκέντρωση μπροστά από το σωματείο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες εργαζόμενες στο νοσοκομείο μας.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
  • Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  • Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Διαφήμιση
Διαφήμιση