HomeHL1-WorldΠολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Χάρι και Μέγκαν

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Χάρι και Μέγκαν

Κόλαφος για το Παλάτι η ανακοίνωση έρευνας για μπούλινγκ από την Μέγκαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα Χάρι και Μέγκαν από την μία και Παλάτι με βρετανικά ταμπλόιντς από την άλλη. Η κίνηση των «Times» του Μέρντοχ να επαναφέρουν στη δημοσιότητα τις «κατηγορίες» για μπούλιγκ εκ μέρους της δούκισσας του Σάσεξ έχει απασφαλίσει τους πάντες.

Τα βρετανικά ταμπλόιντς εν χορώ ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Σάσεξ και γεμίζουν τα πρωτοσέλιδά τους με τίτλος «Η Δούκισσα Δύσκολη», «Ο κύκλος των επιζώντων» για τα υποτιθέμενα θύματά της και άλλα πολλά. Έχουν πολλαπλασιαστεί «οι κύκλοι του παλατιού», «πρώην εργαζόμενη» που συνεχώς καταγγέλλουν- πάντα όμως ανώνυμα. Επώνυμη καταγγελία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Επίσης στην προσπάθεία τους να ακυρώσουν την συνέντευξη στην Όπρα, έχουν ρίξει όλα τα όπλα στο τραπέζι: «Είναι ντροπή να βγαίνουν και να μιλάνε όταν είναι ο Φίλιππος στο νοσοκομείο». «Είναι ντροπή να επισκιάσουν την ομιλία της Βασίλισσας για την Κοινοπολιτεία που θα γίνει μια μέρα πριν». Όμως, από ότι φαίνεται, Μέγκαν και Χάρι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Και αν η ειδησεογραφία κυριαρχείται από την ατζέντα που θέτουν τα βρετανικά ταμπλόιντ Daily Mail και Sun, στην ίδια τη Βρετανία έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στα δεξιά συντηρητικά -φιλοβασιλικά media και τον υπόλοιπο Τύπο.

Το «μανιφέστο»

Σε ραδιοφωνικές εκπομπές  και το διαδίκτυο έχει προκαλέσει σάλο το «μανιφέστο» των φίλων της Μέγκαν, στους οποίους προσμετρώνται και φιλελεύθεροι και αριστεροί δημοσιογράφοι. Χαρακτηρίζει την βρετανική κοινωνία βαθιά ρατσιστική που ζει ακόμα με τις μνήμες της νεκρής Βρετανικής Αυτοκρατορίας: Βασίλισσα, Βουλή των Λόρδων, Αριστοκρατία και αποικιοκρατικές φανφάρες. Δεν είναι τυχαίο που η Βασίλισσα επέλεξε να κοντράρει τους Σάσεξ με μια εκδήλωση της Κοινοπολιτείας, έναν θεσμό που υφίσταται μόνο στο φαντασιακό επίπεδο πλέον.

Σύμφωνα με το «μανιφέστο» η Βρετανική κοινωνία που δεν μπορεί να αποδεχθεί με τίποτα μια αμερικανίδα μιγάδα και φεμινίστρια να έχει πάρει θέση στην κορυφή της πυραμίδας της. Οι φωνές αμφισβήτησης ξεκίνησαν από τα χαμηλά, ενδυναμώθηκαν στο επίπεδο της αριστοκρατίας και αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη σιωπή από την κορυφή της πυραμίδας. Και με βαθιά υποκριτικό τρόπο, κρύβουν τον ρατσισμό τους πίσω από ανόητες κατηγορίες πέρι μπούλινγκ που τους σερβίρουν τα δεξιά ταμπλόιντς.

Σύμφωνα με το «μανιφέστο» η βρετανική δεξιά από την πρώτη στιγμή αναζητούσε αφορμές για να μισήσει την Μέγκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι την χαρακτηρίζουν μάγισσα που πλάνεψε τον πρίγκιπα τους και όλοι θυμούνται τι έκαναν στις μάγισσες τον Μεσαίωνα…

Τέλος στο «μανιφέστο» οι φίλοι της Μέγκαν αναρωτιούνται γιατί συνεχίζονται οι αντιδράσεις, αφού κατάφεραν αυτό που ήθελαν: την έδιωξαν από το παλάτι και τη χώρα. Την έγδυσαν από τους τίτλους της και την έστειλα πίσω από εκεί που ήρθε. Αλλά, όπως φαίνεται -λέει το μανιφέστο- η δεξιά βρετανική γνωμή θα ικανοποιηθεί μόνον όταν θα την χωρίσουν από τον Χάρι.

«Ο στόχος είναι να ξεκουμπιστεί, να μείνει μόνη της και τα βρετανικά ταμπλόιντς να στήσουν πάρτι πάνω από το «πτώμα» της. Όπως γιόρταζε ο όχλος το κάψιμο της μάγισας τον Μεσαίωνα». Το «μανιφέστο» έχει διακινηθεί μέσω των σόσιαλ μίντια και των ραδιοφωνικών εκπομπών και έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Μπούμεραγκ για τη βασίλισσα

Εν τω μεταξύ ο πολιτικός αντίκτυπος για την κίνηση του Παλατιού να ανακοινώσει έρευνα για το θέμα μπούλινγκ – δύο με τρία χρόνια μετά- γυρίζει μπούμερανγκ για το Μπάκιγχαμ. Καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μάθουν γιατί τέτοιος ζήλος για τη Μέγκαν, όταν εδώ και δύο χρόνια το Παλάτι για πολύ περισσότερο σοβαρές κατηγόριες, όπως της παιδεραστίας και του βιασμού για τον πρίγκιπα Άντριου κάνει την πάπια και αρνείται ακόμα να του επιτρέψει να καταθέσει στο FBI .

Για την Μέγκαν δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία, εδώ και δύο χρόνια, παρά μόνο τα «σου ‘πα – μου ‘πες» των ταμπλόιντς. Αντίθετα για τον πρίγκιπα Άντριου υπάρχει η έρευνα του FBI, η επώνυμη καταγγελία της Βιρτζίνια Τζιούφρε που τον έχει κατηγορήσει για βιασμό στα 17 της αλλά και μπόλικο φωτογραφικό υλικό που αποκαλύπτει τις σχέσεις του με τον Επστάιν.

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν ευθέως το Παλάτι και την Βασίλισσα πως τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η αντιπολίτευση πιστεύει πως στο τέλος η κίνηση της να αναγγείλει έρευνα για την Μέγκαν μοιραία θα την οδηγήσει να αναγγείλει και για τον πρίγκηπα Άντριου. Όπου φυσικά οι αποκαλύψεις και τα ρίχτερ θα είναι άλλου επιπέδου. Γιατί άλλο το μπούλινγκ και άλλο ο βιασμός…

Δύσκολες ώρες και για τον Μπόρις

Το αναμάσημα των «Τimes» για την υπόθεση μπούλιγκ και η έρευνα που ανακοίνωσε το Παλάτι προκαλεί τριγμούς και στην Ντάουνινγκ Στριτ. Και μάλιστα για δύο λόγους. Ένας από τους δύο εμπλεκόμενους που διέρρευσε το email με τις κατηγορίες μπούλιγκ είναι ο Σάιμον Κέις. Είναι αυτός που έλαβε το email. Ήταν μέλος των «Palace 4» του επικοινωνιακού κουαρτέτου του Παλατιού. Σήμερα ο Σάιμον Κέις είναι υπεύθυνος επικοινωνίας του υπουργικού συμβουλίου του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Και όχι μόνον. Ο Σάιμον Κέις πριν αναλάβει τη θέση στο Παλάτι, ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της Royal Bank of Scotland της τράπεζας που κατέρρευσε οικονομικά όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008. Ηταν ο άνθρωπος που έβγαινε σε όλα τα κανάλια και διαβεβαιώνε τους πάντες, μετόχους, καταθέτες και βρετανικό κοινό πως «Όλα πάνε καλά. Μην πιστεύετε τις φήμες. Τα οικονομικά της τράπεζας είναι ανθηρά. Οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς»…. Λίγες μέρες αργότερα η RBS κατέρρευσε με πάταγο και η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να την διασώσει…

Όλα αυτά, τα βρετανικά μίντια (πλην των ταμπλόιντς) τα θυμήθηκαν με αφορμή του «σκανδάλου Μέγκαν» και άρχισαν να ζητάνε απαντήσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε χθες να κάνει επίσημη ανακοίνωση πως παρά το διφορούμενο παρελθόν του Σάιμον Κέις τον στηρίζει απόλυτα και δεν υπάρχει κανένα θέμα… (σ.σ. Και ξέρετε πως καταλήγει συνήθως αυτό: Καρατομείται σε δεύτερο χρόνο που έχουν σβήσει οι προβολείς της δημοσιότητας).

Και δεύτερο ρούμπος για Μπόρις!

Αλλά δεν του έφθανε μόνον αυτό του Μπόρις Τζόνσον. Πέρυσι την ίδια εποχή η Πίτι Πατέλ, υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας και στενή συνεργάτης του βρετανού πρωθυπουργού είχε κατηγορηθεί για μπούλινγκ απέναντι σε δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Τζόνσον είχε διατάξει έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από 9 μήνες και επαλήθευσε τις κατηγορίες. Το πόρισμα έλεγε πως όντως η Πίτι Πατέλ κακομεταχειριζόταν σε επίπεδο μπούλινγκ το προσωπικό της. Και μετά σιωπή… Η Πίτι Πατέλ παραμένει στη θέση της και η έρευνα κάπου ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι.

Αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι όμως με αφορμή την έρευνα για την Μέγκαν την ξαναθυμήθηκαν και καλούν τον Μπόρις να την καθαιρέσει. Φαντάζομαι ότι οι φωνές και τα βρισίδια του Μπόρις θα πρέπει να ακούστηκαν μέχρι το Παλάτι, χωρίς να μεσολαβήσει τηλεφώνημα. Με την κίνησή του, το Παλάτι να διατάξει έρευνα για την Μέγκαν του τοποθέτησαν στα χέρια του δύο βόμβες: Τον Σάιμον Κέις και την Πίτι Πατέλ. Και αν σκάσει και ο πρίγκιπας Άντριου θα έχουμε την απόλυτη πολιτική καταιγίδα.

Και φανταστείτε πως ακόμα δεν έχει μεταδοθεί η συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν…
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση