HomeHL-TOPΝίκος Χαρδαλιάς: Στο «βαθύ κόκκινο» η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο «βαθύ κόκκινο» η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Αλλαγές και στα sms - Τι γίνεται με τους κωδικούς 2, 3 και 6

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι πλέον επίσημο. Όλη η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου εντάσσεται στις περιοχές που ανήκουν στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα εντάσσεται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου από αύριο στις 6 το πρωί έως τις 16 Μαρτίου».

Αλλαγές στα sms

Από αύριο όμως τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους κωδικούς 2, 3 και 6 στο 13033. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς:

«Στο SMS 2 και το SMS 3, εφιστούμε την προσοχή, ότι η μετακίνηση θα πραγματοποιείται είτε εντός δήμου, είτε εντός 2.000 χιλιομέτρων.

Στο SMS 6, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή.

Στο SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις».

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεηανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.

Οι μεταλλάξεις επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για έναν χρόνο με διαρκή μέτρα, με πολλές ανηφόρες και σκαμπανεβάσματα. «Σε αντίθεση με τον προηγούμενο Μάρτη τώρα βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε όμως καις τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού: «Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω την μετάδοση του ιού μεγεθύνοντας ακόμη και την μικρότερη παράλειψη. Η μετάδοση της βρετανικής μετάλλαξης έχει υπολογιστεί σε 15-20% υψηλότερο» είπε.

Στο 1,1 ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού

Όπως είπε, με τα ίδια μέτρα αντί για 0,9 έχουμε 1,1 δείκτη Rt και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας. «Έχουν εντοπιστεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των 1667 της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφικανικής μετάλλαξης.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό» σημείωσε.

Όπως είπε, οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, και ο Εύοσμος όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

«Ακόμη μια μικρή προσπάθεια θα φέρει μια μεγάλη νίκη» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις «κόκκινες περιοχές» από τις 9 το βράδυ ως και τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 πρωί, με εξαίρεση την Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου λόγω μητροπολητικότητας, τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

Υπενθυμίζεται ότι στο «βαθύ κόκκινο» όλα τα σχολεία είναι κλειστά (συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών) και τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, κλειστό είναι και το λιανεμπόριο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση