HomeHL-CultureΛίνα Μενδώνη: Δική μου επιλογή ο Δημήτρης Λιγνάδης

Λίνα Μενδώνη: Δική μου επιλογή ο Δημήτρης Λιγνάδης

Δεν υπήρξε συγκάλυψη, ο Δ. Λιγνάδης είχε φύγει από τη θέση του πέντε ώρες μετά την καταγγελία, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. Εχετε πολιτική ευθύνη, είστε πρόσωπο non grata για τον Πολιτισμό, τόνισε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη, με την κόντρα να μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή.

Απαντώντας στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως ο διορισμός είχε γίνει με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε λέγοντας, «ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια». Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην ευρωβουλή για να μιλήσει για πολιτισμό.

Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε τη δράση του κ. Λιγνάδη, όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις, τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς».

Η υπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, λέγοντας πως στις 6 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η μαρτυρία του Νίκου Σ. και πέντε ώρες μετά είχε φύγει από τη θέση του ο Δ. Λιγνάδης.

Συμπλήρωσε πως δεν υπήρξε συγκάλυψη, ενώ σημείωσε πως χυδαιότητες και θεωρίες συνωμοσίας δεν οδηγούν πουθενά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε: «Κυρία Μενδώνη, από αυτό το βήμα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να λογοδοτούμε στους Έλληνες.

Σας ρωτώ λοιπόν, τον Αύγουστο 2019 από αυτό το βήμα με κάθε επισημότητα και αλαζονικό τρόπο, θα πρόσθετα, αναλάβατε την πολιτική ευθύνη να σταματήσετε ένα διαγωνισμό και να εκχωρήσετε την εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος στον εμβληματικότερο θεσμό του Πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο, σε ένα πρόσωπο της προσωπικής σας επιλογής, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός;».

Προσέθεσε, «σας ρωτάω σήμερα, μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει τον συγκεκριμένο άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή, επί 30 χρόνια, και μάλιστα ανηλίκων σε πολλές περιπτώσεις, έχετε ή δεν έχετε πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε;

Έχετε ή όχι πολιτική ευθύνη, κα Μενδώνη, για τη συγκάλυψη που έγινε, από την αρχή, όχι μόνο από τις 6 Φεβρουαρίου, μέχρι 19 Φεβρουαρίου, όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου, τους καλέσατε να μιλήσετε;

Ή συνομιλήσατε μόνο με αυτόν που βάρυναν οι φήμες;».

Τέλος, είπε -απευθυνόμενη στη Λίνα Μενδώνη- πως όλα όσα έχουν συμβεί και ο ξεσηκωμός όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού «σας καθιστούν πρόσωπο non grata για τον Πολιτισμό».

Σε δήλωση της η Σία Αναγνωστόπουλου σημείωσε πως «με την αισχρή παρουσία της στη Βουλή η κ. Μενδώνη διαβάζοντας έτοιμα κείμενα είχε το θράσος να κουνήσει το δάκτυλο στους καλλιτέχνες και τους πολίτες. Καμία ανάληψη ευθύνης.

Καμία συγγνώμη. Ακύρωσαν δημόσιο διαγωνισμό. Τοποθέτησαν κάποιον που «δεν τον ήξεραν» με απευθείας ανάθεση.

«Εξαπατήθηκαν» από αυτόν για τις αποκαλύψεις. Δεν έστειλαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Έλεγαν ψέματα για να τον προστατεύσουν από τα «σκυλιά».

Δεν στήριξαν τα θύματα. Άφησαν την υπόθεση να σέρνεται, μιλώντας για φήμες και για μη επώνυμες καταγγελίες. Μετά τις μηνύσεις για να σωθούν τον έριξαν πράγματι στα σκυλιά ως «επικίνδυνο άνθρωπο» πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη.

Πιο κραυγαλέα από την πολιτική ευθύνη είναι η μη ανάληψή της». Προσέθεσε πως «δεν κυβερνούν, εξουσιάζουν. Είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση