HomeΚΡΗΤΗΔύο μέρες εκδηλώσεων από τους γονείς των μαθητών

Δύο μέρες εκδηλώσεων από τους γονείς των μαθητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλα όσα έχει κατακτήσει η Ένωση Γονέων Μαθητών του δήμου Ηρακλείου και για όλα όσα έχει παλέψει μίλησε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνέντευξης Τύπου:

Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από μέτρα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μας, του δημόσιου σχολείου, αν κάτι έχει μείνει που να το θυμίζει ως τέτοιο:

•           Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων,

•           Ο νόμος για το νέο Λύκειο/κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ/Τράπεζα Θεμάτων,

•           Τα σεμινάρια επιμορφωτών και στελεχών υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών – αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας,

•           Οι απολύσεις και ελλείψεις εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων,

•           Εφαρμογή του “Μεγάλου Αδελφού”, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του my-school,

•           Εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα,

•           Διείσδυση εταιρειών π.χ. Ομαδικές ασφαλίσεις, ΕΥΖΗΝ, κ.λ.π.,

•           Περικοπές έως και 70 % της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών,

•           Επιδείνωση των κτιριακών προβλημάτων και των υποδομών στα σχολεία,

•           Ραγδαία αύξηση των υποσιτιζόμενων μαθητών

Τα μέτρα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μας θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά.

Όλα τα παραπάνω, υποδηλώνουν την αλλαγή του προσανατολισμού του σχολείου, που είναι η εναρμόνισή του με τις συνθήκες της αγοράς και  που καμία σχέση δεν έχει αυτό με την ανάγκη προσήλωσής του στη διαμόρφωσης της προσωπικότητας των παιδιών μας.

Πρόκειται για το σχολείο που θα λειτουργεί όχι με ευθύνη του κράτους, ενιαία για όλα τα παιδιά, αλλά με ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας”. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη είναι πλέον στους γονείς βάζοντας βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, στους δήμους οι οποίοι αναλαμβάνουν με πενιχρά μέσα και πόρους τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η προοπτική είναι να μπουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία με μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων. Μαθητές με γνώσεις και μαθητές με ληξιπρόθεσμες καταρτίσεις περιπλανώμενοι δια βίου για μια θέση στον ήλιο. Το “νέο σχολείο” δηλαδή θα είναι φτηνό για το κράτος, ακριβό για τους γονείς, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα αναπαλαιώνουν το ήδη σαθρό εκπαιδευτικό οικοδόμημα και διατηρούν ανέπαφο το βασικό κορμό του, όπως αποδεικνύεται με το νέο νόμο για το “νέο λύκειο” (αλλεπάλληλες εξετάσεις μέχρι εξοντώσεως της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών, τράπεζα θεμάτων, κ.λ.π.), τα μέτρα με τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, την εισαγωγή της μαθητείας (τσάμπα δουλειά από τα 15 χρόνια).

Ήδη, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ήδη, ετοιμάζονται οι σχολικές μονάδες, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για τη συγκρότηση των επιτροπών αυτοαξιολόγησης.

Η μεν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού θα αποτελέσει το εργαλείο χειραγώγησής του και γενικευμένων απολύσεων, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων, νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, αύξηση των μαθητών ανά τάξη έως και 35 άτομα, κ.λ.π.

Η δε αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, πέραν όλων των άλλων, στοχεύει στο να κάνει συνένοχους γονείς – μαθητές, στην εφαρμογή του Νέου Σχολείου, πλασάροντας την ιδέα της “κοινωνικής λογοδοσίας” και της “ατομικής ευθύνης”.

Η Ένωση Γονέων έδρασε συλλογικά και κέρδισε

Το παρόν ΔΣ που έχει διετή θητεία,  η συντριπτική του πλειοψηφία τουλάχιστον, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, παρά την απειρία πολλών, τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τα πολλά και διάσπαρτα σχολεία που απαιτούν χρόνο.

Κατακτήσαμε και νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να τα αναφέρουμε:

1.         Την ανάδειξη χρόνιων κτιριακών προβλημάτων των γερασμένων σχολείων της πόλης μας. Την ανυπαρξία, μέτρων και πολιτική επίλυσης των προβλημάτων. Αδιαφορία, άρνηση διεκδίκησης από το δήμος των απαραίτητων κονδυλίων για έργα, τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών.

2.         Φέραμε σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια προβλήματα σχολείων, κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας και διεκδικήσαμε από την ΠΔΕΚρήτης, τις Διευθύνσεις Α’θμιας – Β’θμιας Εκπαίδευσης, την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου να καλυφθούν κενά, να την καταργηθούν – συγχωνευθούν σχολεία, να λυθούν κτιριακά, να μεταστεγαστούν επικίνδυνα και ετοιμμόροπα σχολεία, κ.ά.

1.         Πρωτοστατήσαμε στη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικούς φορείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπως για τις καταργήσεις σχολείων, τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ και την κατάργηση των ειδικοτήτων,  την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, τα ιδιαίτερα προβλήματα των ειδικών σχολείων (ΑμΕΑ, Καλλιτεχνικό – μουσικό), των σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, τις ομαδικές ασφαλίσεις μαθητών, την Τράπεζα θεμάτων, για τα μαθήματα που επέβαλε το υπουργείο μέσα στο Πάσχα, κ.λ.π.

2.         Εκδώσαμε δεκάδες ανακοινώσεις, ΔΤ, ενώ δώσαμε συνεντεύξεις τύπου για όλα τα καυτά θέματα. Είμασταν ως γονείς πάντα στην επικαιρότητα, αναδεικνύοντας προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις.

3.         Επιδιώξαμε ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους συλλόγους γονέων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης. Μεγαλύτερη επιτυχία είχαν οι συναντήσεις με τους συλλόγους Α’θμιας και λιγότερο με τη Β’θμια. Αναδείχθηκαν προβλήματα των ολοήμερων σχολείων, των υποδομών, έλλειψη ειδικοτήτων στα ολοήμερα, ειδικά και καλλιτεχνικά-μουσικά, κ.ά.

4.         Διοργανώσαμε ημερίδα από κοινού με το συνδικάτο οικοδόμων για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, με μεγάλη επιτυχία και πρωτοποριακή δουλειά – μελέτη που τα πορίσματά της στάθηκαν αφορμή για να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για την αδιαφορία της πολιτείας. Ούτε καν κτηριολόγιο υπάρχει στο δήμο Ηρακλείου. Επίσης, διοργανώσαμε εκδήλωση για τα προβλήματα των σχολείων ειδικής αγωγής ΑμΕΑ με τη συμμετοχή των ίδιων των σχολείων ειδικής αγωγής.

5.         Πραγματοποιήσαμε ψυχαγωγική εκδήλωση για παιδιά δημοτικού, με το κουκλοθέατρο “Ο Ψαροτρομάρας” με τη συμμετοχή περίπου 800 μαθητών.

6.         Συμμετείχαμε σε όλες τις θεσμοθετημένες επιτροπές (ΔΕΠ, Σχ.Επιτροπές) προσπαθώντας να είμαστε μελετημένοι και με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Για μας τους γονείς :

Οι σύλλογοι, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες γονέων πρέπει να αποτελέσουν φορείς αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης, διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων  των εργαζόμενων γονιών  και των παιδιών τους.

Οι οργανώσεις των γονιών δεν μπορεί να είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φορείς της ενσωμάτωσης, της υποταγής, της συναλλαγής και της συνενοχής.

Καμιά συμμετοχή στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση. Θα μας βρουν απέναντι όλοι εκείνοι ( κυβέρνηση, ΜΚΟ, ιδιωτικές εταιρίες, «μορφωτικά ιδρύματα», προβληματισμένοι τάχα γονείς κ.α.) που ετοιμάζονται  σήμερα μέσα από το σχολείο της αγοράς να κάψουν τα μυαλά των παιδιών μας, να διαμορφώσουν «ελαστικές» συνειδήσεις και συμπεριφορές, για να ξεπεραστεί η κρίση.

Κανένας σύλλογος να μην ασκεί επιχειρηματικές συναλλαγές, κανένας σύλλογος να μην δεχτεί να παίξει το ρόλο του εργοδότη, κανένας σύλλογος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά ή άλλα έξοδα του σχολείου, κανένας σύλλογος να μην συμμετέχει τόσο στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κανένας σύλλογος να μην συμμετέχει στην διαμόρφωση του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων και στις παρεμβάσεις «προληπτικού» χαρακτήρα που ποινικοποιεί τους αγώνες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Δεν θα πούμε ψέματα ποτέ στους γονείς, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς αλλά και δεν θα κοντύνουμε τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας για να γίνουμε πιο προσιτοί και αρεστοί.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – 23/24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 – ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, για πρώτη φορά φέτος – και με διάθεση να καθιερωθεί ετήσια – προχωρά στη διοργάνωση διήμερων θεματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για γονείς και μαθητές από την προσχολική φάση έως και το Λύκειο.

Για φέτος, το διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί 23 & 24 Ιούλη 2014 στο Πάρκο Γεωργιάδη και θα είναι αφιερωμένο :

•           Η 1η μέρα ενάντια στα ναρκωτικά και όλες τις εξαρτήσεις, με σύνθημα : «Στόχος μου η ζωή….και όχι η ζωή μου στόχος!»

•           Η 2η μέρα για το Νέο Λύκειο/αξιολόγηση/τράπεζα θεμάτων/μαθητεία ΕΠΑΛ, με σύνθημα : «νέοι φραγμοί στη μόρφωση των νέων, νέα βάσανα για τους γονείς. ΤΩΡΑ μόρφωση, ζωή, δουλειά με δικαιώματα»

Πεποίθηση και φιλοδοξία μας είναι να καθιερωθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ως διήμερο δράσεων και πρωτοβουλιών των ίδιων των γονέων, με την ενεργητική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Οφείλουμε να δώσουμε βήμα στους νέους, την ευκαιρία και το δικαίωμα να προβάλλουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, τα δικά τους δημιουργήματα που πηγάζει από τις ίδιες τις ανησυχίες τους.

Συμμετέχουμε για όλα όσα μας αφορούν, με κύριο και μοναδικό σκοπό και προϋπόθεση :

–           Να διαφυλάξουμε αξίες που προάγουν τη συλλογικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και το αγωνιστικό πνεύμα.

–           Να προβάλλουμε ως πρότυπα ζωής τη φιλία μεταξύ λαών ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και τις φυλετικές διακρίσεις,

–           Να αναδείξουμε ήθη και έθιμα που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και κουλτούρα, κάθε τι το προοδευτικό της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

–           Να  προτάξουμε στόχους και προτάσεις που ακυρώνουν το σημερινό αποκρουστικό, εξοντωτικό και αντιεπιστημονικό ρόλο του σχολείου.

–           Να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης το σχολείο, την παιδεία και την κοινωνία που έχει ανάγκη και δικαιούνται οι νέοι και οι νέες.

–           Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση