HomePost ItΗγουμενίδης στο ν/σχ για νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ

Ηγουμενίδης στο ν/σχ για νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ

Απόρροια των ιδεοληπτικών εμμονών για το επιτελικό κράτος της ΝΔ το νομοσχέδιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι ιδεοληπτικές εμμονές σας να εδραιωθεί στη χώρα ένα νεοφιλελεύθερο «επιτελικό κράτος» δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε στην αναγκαία τομή που έχει πραγματικά ανάγκη το Υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Νίκος Ηγουμενίδης άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο νομοσχέδιο που αλλάζει το Οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ: «Κύριε Υπουργέ, η εμμονή της Κυβέρνησης σας για το συγκεντρωτικό και νεοφιλελεύθερο επιτελικό κράτος σάς κρατά ομήρους από το να προχωρήσετε σε σύγχρονες, ευέλικτες και καινοτόμες δομικές αλλαγές».

«Μέσα σε ένα σύνολο 480 άρθρων, δημιουργείτε ένα δυσλειτουργικό σχήμα, με μια έντονα συγκεντρωτική Κεντρική Υπηρεσία, με «καρατομήσεις» και συγχωνεύσεις κρίσιμων για την εξωτερική πολιτική Διευθύνσεων, και χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στις Διπλωματικές μας Αρχές στο Εξωτερικό. Δηλαδή λίγο-πολύ μία από τα ίδια», ανέφερε ο κ. Ηγουμενίδης.

Ως προς τις Διευθύνσεις που ορίζει το νέο Οργανόγραμμα, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «οι υπάλληλοι οι ίδιοι ήδη έχουν ξεσηκωθεί και ρωτάνε πώς είναι δυνατόν η  Διεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να είναι υπό την ίδια Διεύθυνση  με τους αρμόδιους των θεμάτων της Λατινικής Αμερικής;», ενώ επίσης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί αν υπάρχει, τότε τι λόγο έχουν οι Πολιτικές Διευθύνσεις που από τη φύση τους ασκούν παρόμοιο σχεδιασμό;».

Ειδικά για το θέμα της απουσίας ξεχωριστής δομής για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: «Δεν θέλουμε προσωπικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού αλλά μια θεσμική ξεχωριστή δομή με ουσιαστικό ρόλο. Η σύγχρονη τάση δεν είναι διάφορα ξεχωριστά γραφεία αλλά μια οργανωμένη δομή, ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που θεσμικά θα διαμορφώνει τον τομέα της στρατηγικής διαχείρισης. Εσείς από το πρώτο νομοσχέδιο που σας είπα, έχετε φροντίσει να «καπελώσετε» αυτή τη σύγχρονη πρακτική με «Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας» για τον Πρωθυπουργό χωρίς δομή και χωρίς θεσμική σχέση ανάμεσα στα 2 Υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα το ζήτημα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του Υπουργείου Εξωτερικών: «Η γείτονα χώρα Τουρκία είναι 6η ως προς τον αριθμό διπλωματικών υπηρεσιών και διπλωματών στον κόσμο. Ενώ εμείς έχουμε 505 διπλωμάτες σε σύνολο 920 οργανικών θέσεων – δηλαδή, περίπου τους μισούς – και με ένα ειδικό πρόβλημα υποστελέχωσης των αρχών του εξωτερικού. Και συζητάμε το Οργανόγραμμα χωρίς να έχει λυθεί ένα τέτοιο ζήτημα», είπε με νόημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση