HomeHL-WorldΚορωνοϊός: Ο Μακρόν θέλει πάσο υγείας, όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γαλλία

Κορωνοϊός: Ο Μακρόν θέλει πάσο υγείας, όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γαλλία

Τι είπε για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη με μέλη της κυβέρνησής του θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την υιοθέτηση ενός «πιστοποιητικού υγείας», που όμως δεν θα συνιστά σ’ αυτή τη φάση «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ενόψει της επαναλειτουργίας πολιτιστικών χώρων και εστιατορίων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊόύ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία, ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «πιστοποιητικού υγείας», η εφαρμογή του οποίου «θα θέσει πολλά τεχνικά ζητήματα από την άποψη του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, της οργάνωσης των ελευθεριών μας», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε τεχνικά, πολιτικά, νομικά».

«Αισθάνομαι ότι ενίοτε υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με το θέμα αυτό», είπε, επιμένοντας ότι το πιστοποιητικό υγείας «δεν θα συνδεθεί μόνον με τον εμβολιασμό». Ο Μακρόν αναφέρθηκε στο παράδειγμα της επαναλειτουργίας ορισμένων δημόσιων χώρων, η πρόσβαση των πολιτών στους οποίους δεν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν έχουν εμβολιαστεί, γνωρίζοντας ότι οι χώροι αυτοί δεν θα είναι ακόμη ανοικτοί σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό, ειδικά στους νεότερους.

Τι είπε ο Μακρόν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αναφερόμενος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που οι 27 συμφωνούν ότι χρειάζονται στην ΕΕ, όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , ο Μακρόν σημείωσε ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε να αναπτύξει κάθε χώρα δικό της σύστημα» και γι’ αυτό «πρέπει να εργαστούμε για ένα κοινό ιατρικό πιστοποιητικό». Οι 27 ζήτησαν από την Κομισιόν να προσδιορίσει κοινά πρότυπα για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών, αλλά σ’ αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κοινή θέση ως προς τα δικαιώματα που θα συνεπάγονται αυτά για τους εμβολιασθέντες.

Η Γαλλία ήταν μέχρι τώρα διστακτική στην πρόταση που υπέβαλε τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέσπιση ευρωπαϊκού «πιστοποιητικού εμβολιασμού» έως τις καλοκαιρινές διακοπές, θεωρώντας ότι ήταν πολύ νωρίς για ένα τέτοιο βήμα, αφού μόνον μια μειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών έχει εμβολιαστεί. «Αν πάνε καλύτερα τα πράγματα ουδείς εξ ημών θα αποδεχθεί να υπάρξει χώρα, η οποία προκειμένου να προσελκύσει π.χ. τουρίστες θα αναλάβει ρίσκα επιτρέποντας την άφιξη ανθρώπων από την άκρη του κόσμου για να γεμίσει τα ξενοδοχεία της», προειδοποίησε ο Μακρόν.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση