HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμάζονται πληρωμές επιδόματος 534 ευρώ και για τον Μάρτιο

Ετοιμάζονται πληρωμές επιδόματος 534 ευρώ και για τον Μάρτιο

Θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων και το «Συν-Εργασία» τον Μάρτιο. Νέα απόφαση για τα κριτήρια. Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά. Ποιοι πληρώνονται από σήμερα έως Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Και τον Μάρτιο θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων καθώς και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία», με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά τα δύο μέτρα, που αποτελούν άλλωστε τα βασικά όπλα στην προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ακόμη και οι νέοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021.

 Ήδη για τον μηχανισμό Συν-Εργασία, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάρτιση τροπολογίας η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, που προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασής του και κατά τον Μάρτιο, με διευρυμένη τη δυνατότητα συμμετοχής.
Οι αποφάσεις για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου των αναστολών αναμένονται εντός των ημερών, με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown ή όχι.

Αναλυτικά, για τον μηχανισμό Συν-Εργασία αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα προβλέπει τη διατήρηση των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων όπως ίσχυαν και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον μηχανισμό για τον μήνα Μάρτιο, θα ελεγχθεί ο τζίρος του 4μήνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ο οποίος θα πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο του αντίστοιχου 4μήνου του 2019.

Η βασική αλλαγή που πέρασε με την τροπολογία και θα διευκρινίζεται και στην υπουργική απόφαση είναι ότι οι επιχειρήσεις που τελικά πληρούν αυτό το κριτήριο θα μπορούν να εντάξουν στον μηχανισμό και νέους εργαζόμενους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι για τον Φεβρουάριο, η πρόβλεψη που ίσχυε, αφορούσε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Το ίδιο ισχύει και για το μέτρο της αναστολής συμβάσεων. Η σχετική τροπολογία ορίζει ότι μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι αναστολές ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορωνοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Να σημειωθεί ότι για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Αυτό, αν και ξεκίνησε ως μια προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αποκλείσει τους εργοδότες που έκαναν χρήση του μέτρου με προσλήψεις-μαϊμού της τελευταίας στιγμής, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι να μείνουν εκτός των αναστολών Φεβρουαρίου, ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Αυτό που στην περίπτωση των αναστολών δεν έχει διευκρινιστεί, είναι εάν θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια ένταξης, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση της προαναγγελίας των αναστολών, όπως εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο, αναμένεται να ισχύσει και κατά τον Μάρτιο. Για το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου άλλωστε, προγραμματίζεται και η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ του Φεβρουαρίου.

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, θα γίνουν οι πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού από μονομερείς δηλώσεις (Β’ Ευκαιρία):

  • Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς οδηγούς για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020.
  • Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020.
  • Στους απολυμένους λόγω του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».

Την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνουν οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους εργαζόμενους στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συν-Εργασία για τον μήνα Ιανουάριο 2021, καθώς και για τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, κατόπιν των αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση