HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

Μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

Φεβρουάριος 2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +4,42% ο MCSI EM +5,22%), παρά τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, κι ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν.

Στις ΗΠΑ, οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Αντίθετα, οι πρόδρομοι δείκτες των προσδοκιών των καταναλωτών δεν έχουν ανακάμψει. Για το 2021, αναμένουμε ανάκαμψη 5,5%, ενώ στην Ευρωζώνη αναμένουμε ανάκαμψη 3,5%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, στις συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ ($1,9 τρισ.), αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία (ανάληψη εξουσίας από τον M. Draghi).

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επισημαίνοντας επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, απομακρύνοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως τον Μάρτιο του 2022, με το πρόγραμμα PEPP.

Η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύθηκε στο 1,21 %, ενώ η απόδοση του 2ετούς διαμορφώθηκε στο 0,11%. Οριακά κέρδη είχε ο χρυσός, ενώ το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντικά κέρδη, ενισχυμένο από τις προσδοκίες αύξησης της ζήτησης, αλλά και από τη συνεχιζόμενη τήρηση των περιορισμών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+.

Οριακή υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, ευνοώντας αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, το πετρέλαιο.

Ωστόσο, σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-1,62%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν το βαμβάκι, τα βοοειδή και το καλαμπόκι. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι, η σόγια και η ζάχαρη.

Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Ιαν. 2021) διαφαίνεται ότι οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ πιθανά να λειτουργήσουν αρνητικά στην παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια), ενισχύοντας την τιμή τους. Για το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα παραμένει ισχυρός καταλύτης, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει.

Η ζάχαρη πιθανά να έχει πτωτικές πιέσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν διεύρυνση του πλεονάσματος παραγωγής κατά 5 εκατ. τόνους, όπως και για τον χυμό πορτοκαλιού, η τιμή του οποίου επιστρέφει σιγά σιγά στα προ-πανδημίας επίπεδα. Για τα βοοειδή, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε πιθανή ενίσχυση των τιμών τους, λόγω αυξημένου κόστους ζωοτροφών, ενώ για το ρύζι αναμένεται να κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το 2ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση