HomeHL1-EconomyΑναδρομικά: Στο περίμενε για δύο μήνες ακόμη 200.000 συνταξιούχοι

Αναδρομικά: Στο περίμενε για δύο μήνες ακόμη 200.000 συνταξιούχοι

Ποιοι πληρώνονται αυτή την εβδομάδα. Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολών. Ποιοι τυχεροί θα λάβουν και αναδρομικά. Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 ξεκινούν οι πληρωμές για τις συντάξεις Μαρτίου και κάποιοι πολύ λίγοι νέοι συνταξιούχοι του δημοσίου θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τις νέες αυξημένες συντάξεις τους.

 Οι περισσότεροι, περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, θα περιμένουν ακόμη τουλάχιστον 2 μήνες, καθώς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πληρωθούν οι προκαταβολές συντάξεων σε όσους περιμένουν εδώ και μήνες ή ακόμη και χρόνια την έκδοση της κύριας σύνταξής τους, και στη συνέχεια θα δοθούν τα νέα ποσά των συντάξεων για όσους ήδη συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε το Σάββατο, μιλώντας στο Mega, η σχετική εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην πράξη, μετά την έκδοση της απόφασης αυτής, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης μιας διάταξης που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020, από τον τότε υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Οι τακτικές πληρωμές

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου πληρώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαρτίου ως εξής:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις αύριο, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Ο OAEE θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
  • Ο OΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
  • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Τα ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
  • Τέλος, και ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Τα πρώτα αναδρομικά

Την ερχόμενη Παρασκευή, θα λάβουν περίπου 600 ασφαλισμένοι του Δημοσίου, κυρίως προερχόμενοι από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, για πρώτη φορά τη σύνταξή τους.

Αυτή θα είναι αυξημένη  λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τα πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβουν και αναδρομικά για πάνω από ένα μήνα καθώς ο νόμος μπορεί να ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ισχύει όμως από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Οκτώβριο του 2019.

Να σημειωθεί ότι αύξηση είδαν στη σύνταξή τους τον περασμένο μήνα και 540 συνταξιούχοι που εργάζονταν ήδη πριν τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι 140 από αυτούς θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα αναδρομικά 12 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι 400 στα τέλη Μαρτίου θα λάβουν αναδρομικά 13 μηνών.

Πλέον, βάσει του σχεδιασμού, οι  νέες συντάξεις Δημοσίου που θα πληρώνονται για πρώτη φορά και θα αφορούν αιτήσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον υπάρχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς ετοιμάστηκε το σχετικό λογισμικό.

Άλλοι περίπου  2.000 συνταξιούχοι Δημοσίου, οι οποίοι υπέβαλαν επίσης αίτηση από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, και έχουν ήδη λάβει χωρίς αύξηση την πρώτη σύνταξή τους, σχεδιάζεται να λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου. 

Τα αναδρομικά θα δοθούν τέλος Απριλίου (με τις συντάξεις Μαΐου).

Βάσει του σχεδιασμού, σταδιακά θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους εντός του 2019.

Στη συνέχεια θα επανυπολογιστούν και θα πληρωθούν οι συντάξεις Δημοσίου όλων όσων έχουν υποβάλει αίτηση από το 2018 και πριν, όπως και οι αντίστοιχες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Στην πράξη, από τους περίπου 200.000 δικαιούχους αναδρομικών, οι περίπου 50.000 έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Δικαιούνται αύξηση εφάπαξ περίπου 50 ευρώ τον μήνα, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Οι υπόλοιποι 150.000 είναι «παλαιοί» συνταξιούχοι, έπαιρναν δηλαδή σύνταξη πριν από τον  Μάιο του 2016.

Αυτούς θα αφορά η εγκύκλιος που αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης. Δικαιούνται αυξήσεις σε 5 ετήσιες  δόσεις.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση