HomeHL-9Τέσσερα αρχαία ονόματα ανάγλυφα χαραγμένα στο Μεραμπέλλο

Τέσσερα αρχαία ονόματα ανάγλυφα χαραγμένα στο Μεραμπέλλο

Πρόκειται για μια επιφάνεια θαλάσσιου βράχου που ορθώνεται κατακόρυφος μέσα από τα βαθιά νερά και σχηματίζει γκρεμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Στην Ανατολική Κρήτη σε ένα καλά κρυμμένο σημείο συναντάμε έναν ακόμα θησαυρό». Με αυτήν την φράση, μας «προκάλεσε» ξανά το ενδιαφέρον ο φίλος φυσιοδίφης Χριστόφορος Χειλαδάκης, που συνεχώς και παντού εξερευνά την όμορφη Κρήτη μας. Αυτή τη φορά η ανακάλυψή του βρίσκεται στο Μεραμπέλλο και, προς το παρόν, τις παρακάτω πληροφορίες μπορούμε να δημοσιεύσουμε:

Πρόκειται για μια επιφάνεια θαλάσσιου βράχου που ορθώνεται κατακόρυφος μέσα από τα βαθιά νερά και σχηματίζει γκρεμό. Ο βράχος αυτός είναι τόσο επίπεδος που μοιάζει σαν να τον έχει κόψει κάποιο θεϊκό μαχαίρι. Στην ίσια επιφάνεια του βράχου υπάρχει χαραγμένη μια γραφή που οι αρχαιολόγοι την τοποθετούν στην αρχαιότητα.

Πρόκειται για τέσσερα ανάγλυφα αντρικά ονόματα που έχουν χτυπηθεί πάνω στην επιφάνεια του βράχου και φαίνονται ακόμα και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά. Τα ονόματα διατηρώντας την ορθογραφία αυτού που τα έγραψε είναι: ΕΥΘΥΤΙΜΟΣ – ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ – ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ – ΕΥΠΛΟΥΣ.

  •  Ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο όνομα δημιουργείται ένα κενό στο οποίο υπάρχει ένα χαριτωμένο δελφίνι χαραγμένο στο βράχο. Για να τα δει κάποιος πρέπει να πλευρίσει με βάρκα ακριβώς μπροστά στο βράχο και μετά να παρατηρήσει ακριβώς το σημείο που βρίσκονται τα ονόματα. Σε διαφορετική περίπτωση η αρχαία γραφή δεν είναι ορατή με άλλο τρόπο, κι’ αν κάποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα δεν μπορεί να τα δει. Το πιο πιθανόν είναι τα ονόματα αυτά να ανήκαν σε τέσσερις θαλασσινούς ή ψαράδες της αρχαιότητας οι οποίοι να εντυπωσιάστηκαν με το κόψιμο του βράχου. Πάνω από το σημείο του γκρεμού υπάρχουν επίσης σημαντικές αρχαιότητες που πολύ πιθανόν να σχετίζονται με τους ανθρώπους που σκάλισαν τα ονόματα τους στο βράχο.
  •  Το εγχείρημα αυτό δεν θα ήταν διόλου εύκολο επειδή δεν υπάρχει σταθερό σημείο για να πατήσει κάποιος ώστε να αρχίσει το λάξευμα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν με κάποιο πλεούμενο το οποίο όμως, αφ’ ενός κουνά με τον κυματισμό της θάλασσας και αφ’ ετέρου δεν είναι δυνατόν να σταματήσει στο βράχο από κάτω χωρίς να μετακινείται από το ρεύμα του νερού προς τα έξω.

anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση