HomeHL-HealthΕμβολιασμός όλων των ενηλίκων έως το τέλος Ιουλίου ο νέος στόχος στη Βρετανία

Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων έως το τέλος Ιουλίου ο νέος στόχος στη Βρετανία

Πλέον όλοι οι πολίτες ηλικίας από 50 ετών και πάνω, περίπου 32 εκατομμύρια, θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 15 Απριλίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Το δε σύνολο των ενηλίκων πολιτών της χώρας, σχεδόν 53 εκατομμύρια, θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος Ιουλίου, περίπου δύο μήνες πιο γρήγορα από τον αρχικό στόχο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρονικά ταχύτερους στόχους για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πλέον όλοι οι πολίτες ηλικίας από 50 ετών και πάνω, περίπου 32 εκατομμύρια, θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 15 Απριλίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Το δε σύνολο των ενηλίκων πολιτών της χώρας, σχεδόν 53 εκατομμύρια, θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος Ιουλίου, περίπου δύο μήνες πιο γρήγορα από τον αρχικό στόχο.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε από τη δική του πλευρά ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει εξασφαλισμένες ποσότητες εμβολίων για να πετύχει το νέο στόχο και πως το σύστημα υγείας έχει καταφέρει να χορηγεί μισό εκατομμύριο δόσεις ημερησίως.

Συνολικά πλέον 17,582 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή χρονικά ένας στους τρεις ενήλικες.Ο κ. Χάνκοκ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αρχίσει να περιορίζεται η διασπορά στο Ην. Βασίλειο του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε κάποιες εκατοντάδες περιπτώσεις στη Βρετανία.

Το απέδωσε αυτό στα αυστηρότερα μέτρα για όσους εισέρχονται στη χώρα από τη νότια Αφρική και τη νότια Αμερική, καθώς και στα μαζικά διαγνωστικά τεστ στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα κρούσματα.
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε παρόλα αυτά ότι χρειάζεται επιφυλακή για τον κορωνοϊό, προαναγγέλλοντας προσεκτικά βήματα ως προς την έξοδο από το lockdown.

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τις τελευταίες αποφάσεις να έχουν ληφθεί σε σύσκεψη της υπουργικής ομάδας δράσης κατά της πανδημίας την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, θα ανακοινωθεί η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία της Αγγλίας στις 8 Μαρτίου. Θεωρείται πολύ πιθανό έως τις αρχές Απριλίου να επιτραπεί η συνάντηση των μελών δύο νοικοκυριών σε υπαίθριους χώρους, καθώς και η υπαίθρια ομαδική άθληση.

Αναμένεται να ακολουθήσει έως το τέλος Απριλίου το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και το Μάιο το άνοιγμα της εστίασης με όριο στον αριθμό των θαμώνων από διαφορετικά νοικοκυριά που θα μπορούν να συναντώνται για ποτό ή γεύμα. Ενδεχομένως να επιτραπεί από τον Απρίλιο η λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων που μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες καθιστούν δυνατή τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, καθώς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εδώ και εβδομάδες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος τη βελτίωσης των δεικτών αποδίδεται στο lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα από τις αρχές του έτους, πιστεύεται ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις πως και τα εμβόλια έχουν αρχίσει να συμβάλλουν όχι μόνο στη μείωση της σοβαρής νόσησης, αλλά και στη μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία η πρώτη δόση των εμβολίων μειώνει τη μετάδοση του ιού κατά 2/3.

Ο ίδιος είπε, εξάλλου, ότι είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για το κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να χορηγηθεί το εμβόλιο και στους ανήλικους.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση