HomeHL-TOPΣτο «Κόκκινο» το Ηράκλειο – Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

Στο «Κόκκινο» το Ηράκλειο – Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο έως την Δευτέρα 1 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνο το Ηράκλειο καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 π.μ έως την Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη την Επικράτεια, στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, ισχύουν επιπρόσθετα:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

· Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων

· Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

· Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

· Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν για όλη την επικράτεια

Και στα δύο επίπεδα -σε όλη δηλαδή την επικράτεια- ισχύουν οριζόντια μέτρα, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους.

-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. -Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

-Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Επιπλέον, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 10.500. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας», τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε άλλωστε, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού ατόμων άνω των 75 ετών. Όπως είπε, σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.

Την ίδια ώρα και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική με εξαίρεση στην Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Παρόλα αυτά, στην περιφέρεια καταγράφονται 5.500 ενεργά κρούσματα, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική.

Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος, Κορδελιό-Εύοσμος

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη των δήμων Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», με το σκληρό lockdown να ξεκινά από αύριο Σάββατο το πρωί και μέχρι την 1η Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά:

Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Εύβοια (πλην της Σκύρου), Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Ηρακλείου Κρήτης,  Κεφαλονιάς, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνας, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας.

Στο «κόκκινο» παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμους Αγίου Νικολάου Κρήτης, Θήρας,  Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση