HomeΚΟΣΜΟΣΤιμή 54,08 ευρώ ανά εμβόλιο ζητούσαν αρχικά από την ΕΕ οι Pfizer/BioNTech

Τιμή 54,08 ευρώ ανά εμβόλιο ζητούσαν αρχικά από την ΕΕ οι Pfizer/BioNTech

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τιμή 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου ζήτησαν οι BioNTech και Pfizer από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αρχική πρόταση τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται η Sueddeutsche Zeitung και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR.

Η συνολική τιμή που θα καλείτο, συνεπώς, να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εν λόγω εμβόλιο θα ήταν έτσι κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία μόνο τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτήν που καταβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Θεωρώ την τιμή μη-σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ στην γερμανική εφημερίδα.

Pfizer/BioNTech θα δώσουν άλλα 200.000.000 εμβόλια στην ΕΕ

Σε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, αυξάνοντας τον συνολικό εφοδιασμό της ΕΕ σε 500 εκατομμύρια δόσεις.

Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα αποσταλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ έως το τέλος του 2021 θα φτάσει τις 500 εκατ., με την προοπτική για ακόμα 100 εκατ. δόσεις, εφόσον τις ζητήσει η ΕΕ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση