HomeΚΡΗΤΗAMOR EST…Αγάπη είναι – Μια θεατρική παράσταση αφιέρωμα στην αγάπη!

AMOR EST…Αγάπη είναι – Μια θεατρική παράσταση αφιέρωμα στην αγάπη!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, θα παρουσιαστεί σήμερα η θεατρική παράσταση Αmor est ( Αγάπη είναι…).

Η παράσταση αντλεί το υλικό της από την ερωτική επιστολογραφία “ Γράμματα στον Ελικώνα’ της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας, Μαρίνας Τσβετάγιεβα. Η δύναμη αλλά και η αδυναμία του έρωτα, η ζωή που κυριαρχεί μέσα του, οι αντιθέσεις του και η διαίρεση του σε αρσενικό και θηλυκό, λίγο και πολύ, όλα αυτά αναδύονται πολύ γλαφυρά μέσα στο κείμενο της παράστασης:

“Ούτε καν ξέρω: Είστε στη ζωή μου; Στις εκτάσεις της ψυχής μου – όχι. Αλλά εκεί, στις όχθες της ψυχής, σε αυτό το ορισμένο ανάμεσα σε: γη και ουρανό, ψυχή και σώμα, σκύλο και λύκο, πριν τον ύπνο, μετά το όνειρο, εκεί όπου “εγώ δεν είμαι πια εγώ, κι ο σκύλος μου δεν είναι πια δικός μου”, εκεί όχι μόνο είστε, αλλά είστε μόνο εσείς Να μ’ αγαπάτε πολύ, να μ’ αγαπάτε ωραία, να μ’ αγαπάτε διαφορετικά! Πάντοτε ήθελα να μ’ αγαπούν-όπως είμαι-γι αυτό που είμαι-επειδή είμαι. Όχι γι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσα, θα όφειλα ή θα είχα οφείλει να είμαι. Να μ’ αγαπούν, εμένα, κι όχι το ιδανικό και ψεύτικο πλάσμα που πλάθει με τη φαντασία του και ο τελευταίος ποιητής της σειράς που γίνεται ο κάθε ερωτευμένος.”

Στον έρωτα αρσενικό και θηλυκό, δύναμη και αδυναμία, ποίηση και ζωή είναι αξεδιάλυτα ενωμένα. Στην παράσταση, δύο άνδρες και δύο γυναίκες ,άλλοτε ως αφηγητές και άλλοτε ως ήρωες , άλλοτε ως μονάδες, άλλοτε ως ζευγάρια και άλλοτε ως χορός, ξεδιπλώνουν επί σκηνής την μία τυχαία ερωτική συνάντηση που γίνεται η αιώνια ερωτική συνάντηση. Η ερωτική ιστορία όλων μας , πέρα από τα γεγονότα. Μία κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής που δεν έπαψε ποτέ να αναζητάει τον έρωτα .Το πρόσωπο είναι μόνο η αφετηρία. Ποιός είναι ο άλλος; Τι αναζητούμε μέσα από τον άλλο; Με τί θέλουμε να συναντηθούμε; Που κατοικεί η αγάπη; Αγάπη είναι…; Οι πόρτες του χρόνου και του χώρου ανοίγουν. Το εδώ γίνεται εκεί και το τώρα γίνεται πάντα. Το φως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σκιά, το πέταγμα με την πτώση. Στον έρωτα όλα είναι δύο και όλα τείνουν να γίνουν ένα.

Η παράσταση είναι πιο κοντά στο είδος του Divised Theatre ( θέατρο της επινόησης). Το κείμενο της ποιήτριας είναι η πηγή μέσα από την οποία προκύπτουν οι προσωπικές ομολογίες των ερμηνευτών και τα νήματα της πλοκής.

Η παράσταση θα δοθεί στο Μικρό Κηποθέατρο, “Μ. Χατζιδάκις” (είσοδος από Λ. Πλαστήρα). Ώρα έναρξης 21.30.

Συντελεστές της παράστασης:

Σύλληψη- Σκηνοθεσία : Σιδηροπούλου Δέσποινα

Kείμενο : “Γράμματα στον Ελικώνα” της Μαρίνας Τσβετάγιεβα

Μετάφραση : Κονδυλάκη Δήμητρα

Ερμηνεία- Συνδημιουργία : Στράτος Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Έλλη Χατζεϊπίδου, Βασιλική Κακοσσαίου.

Κίνηση : Φώτης Νικολάου , Χρήστος Παπαδόπουλος

Πρωτότυπη μουσική : Στέλιος Σιδηρόπουλος

Σκηνικά- κοστούμια : Μάνος Ανδρέου

Φωτισμοί : Βαγγέλης Καλαιτζής

Visual : Παντελής Φραντζής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση