HomeHL-9Χωρίς ρεύμα 8.000 νοικοκυριά στην Αττική- «Μάχη» για την ηλεκτροδότησή τους

Χωρίς ρεύμα 8.000 νοικοκυριά στην Αττική- «Μάχη» για την ηλεκτροδότησή τους

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα προβλήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αγώνα δρόμου έδιναν όλη νύχτα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που προκάλεσε στην ηλεκτροδότηση η κακοκαιρία «Μήδεια».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν, όχι όμως και ο παγετός που θα συνεχιστεί. Μαζί και τα προβλήματα σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής, που εξακολουθούσαν να μένουν χωρίς ρεύμα για ένα ακόμη βράδυ. Σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είχαν αποκαταστήσει τις βλάβες που προκλήθηκαν καθώς ως χθες τα μεσάνυχτα βράδυ είχαν ηλεκτροδοτηθεί 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τις πρώτες πρωϊνές ώρες παρέμεναν χωρίς ρεύμα περίπου 8.000 νοικοκυριά και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέχρι σήμερα το απόγευμα θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες.

Σήμερα το πρωί, το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες, έχοντας ενισχυθεί με 25 επιπλέον συνεργεία (περίπου 60 υπαλλήλους) οι οποίοι έφτασαν από την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, προκειμένου να βοηθήσουν στο να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν οι βλάβες που δεν έχουν επιδιορθωθεί ακόμη.

Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία παρέμειναν τη νύχτα για εργασίες σε τουλάχιστον 5 γραμμές μέσης τάσης, στα τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000 και ως χθες το βράδυ είχε αποκατασταθεί η βλάβη σε περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση στην βόρεια Εύβοια παρέμεναν σε μερικές συνοικίες, με τα συνεργεία να προσπαθούν στην διάρκεια της νύχτας να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Προβλήματα προέκυψαν και στην Σητεία με δύο γραμμές υψηλής τάσης.

Να τονιστεί πως ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Επιδιοθρώθηκε το 90% των ζημιών στην ηλεκτροδότηση

Οπως τόνισε εξάλλου και ο Ν. Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος», μέχρι τα μεσάνυχτα αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι επιδιορθώσεις στο δίκτυο κατά 90%. Στην μάχη που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν οι βλάβες, συμμετέχει και ο στρατός με 50 στελέχη, ενώ συνδράμουν 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την αρωγή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης.

«Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ, όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα. Μέχρι, τέλος πάντων, οι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και με πλήρη οργάνωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να μπορέσουμε να φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα» ανέφερε με νόημα χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσαν και ένα «πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έριξε την ευθύνη για το πρόβλημα στο ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που έπραξε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης, ενώ με την σειρά του ο κ. Βορίδης είπε:

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε».

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ, έδειξαν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους επειδή δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Σχετικά με τις βλάβες και την αποκατάστασή τους ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες.

Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών.

Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία  μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ρίχνει τις ευθύνες σε κράτος, δήμους και δασαρχείο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος.

Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου.

«Μια λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο», όπως υποστήριξε, «το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια»

Το σχόλιο Χαρδαλιά για την απόδοση ευθυνών

Ερωτηθείς για το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων και Περιφέρειας, ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Σας εξήγησα ότι είναι μια δαιδαλώδης κατάσταση. Βλέπετε ότι την παρακολουθούμε βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή, μετά τις 18.00, κάνουμε μια αναδιάταξη, εξ ου και η σύσκεψή μας εδώ, ώστε να ρίξουμε το βάρος στις τελευταίες 10 γραμμές και μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ. Ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης.

Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει, τι. Υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο, το »Βορέα». Η χώρα απέκτησε το Νοέμβριο Γενικό Σχέδιο, που δεν είχε ποτέ. Εκεί περιγράφονται τα πάντα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει, τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο πιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας» σχολίασε ο υφυπουργός.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση