HomeHL1-EconomyΧατζηδάκης: Εντός 2 μηνών η χορήγηση προκαταβολής σύνταξης

Χατζηδάκης: Εντός 2 μηνών η χορήγηση προκαταβολής σύνταξης

Αφορά 100.000 με 150.000 ασφαλισμένους που εκκρεμεί η έκδοση οριστικής σύνταξης και δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή. «Συνειδησιακά δεν αντέχω να μην κάνουν Πάσχα. Το κράτος δεν μπορεί να τους φέρεται ανάλγητα», σημείωσε ο Υπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε διάστημα δύο μηνών εκτιμάται ότι μπορεί να χορηγηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, η προκαταβολή σύνταξης ύψους έως 384 ευρώ, σε 100.000 με 105.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη και ενώ εκκρεμεί η έκδοση της οριστικής δεν λαμβάνουν ακόμα ούτε την προσωρινή.

«Δεν κομπάζουμε αλλά είναι ένα μέτρο ανακούφισης και παράλληλα με 10 μέτρα που έχουμε ανακοινώσει σε συνέχεια άλλων ψηφισθέντων θα επιδιώξουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την προσωρινή όσο και την οριστική σύνταξη», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίζεται σήμερα.

Ο ίδιος απέρριψε τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον μηχανισμό συμψηφισμού για ασφαλισμένους που το ποσό που θα λάβουν ίσως είναι σε αναντιστοιχία με αυτό που δικαιούνται, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό των ατόμων που προσδοκούν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα λάβουν υπολογίζεται στο 3% στο δημόσιο και μεταξύ 8% με 10% στο ΙΚΑ και επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν αντέχει συνειδησιακά να αφήσει άνευ μιας ελάχιστης έστω στήριξης τόσες χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρούνται για χρόνια από τη γραφειοκρατία του δημοσίου.

«Προχωρούμε μακριά από τις γραφειοκρατικές λογικές, που ταλαιπώρησαν τόσα χρόνια τους συνταξιούχους. Δεν μπορεί το κράτος να συμπεριφέρεται με αυτό τον δεσποτικό κι ανάλγητο τρόπο. Προβλέπουμε και μηχανισμό συμψηφισμού. Θέλετε για να μη χάσουμε έναν πόντο. Για να μη μας ξεφύγει μία τρίχα στους υπολογισμούς να μην πάρουν οι άνθρωποι ένα ποσό και να μην κάνουν Πάσχα; Εγώ συνειδησιακά δεν το αντέχω. Και νομίζω κανείς δεν θα έπρεπε να το αντέχει. Δεν είναι συμπεριφορά κράτους που έχει στοιχειώδη ευαισθησία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης παρείχε εκ νέου διαβεβαιώσεις για τρίμηνη παράταση αναφορικά με την αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019 του ΕΦΚΑ, που βαρύνουν περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Πρόκειται για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής 5 δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει με την υφιστά

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση