HomeHL-9HΠΑ: Σφοδρή κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και πάγο στις νότιες πολιτείες

HΠΑ: Σφοδρή κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και πάγο στις νότιες πολιτείες

Δύο νεκροί και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τέξας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στις ΗΠΑ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας με παγωμένους ανέμους, πυκνές χιονοπτώσεις και πάγο σε πολλές νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, που σπάνια βιώνουν τέτοιες συνθήκες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τέξας, όπου η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού εν μέσω της κακοκαιρίας οδήγησε σε εκτεταμένα μπλακάουτ. Δύο άνθρωποι πέθαναν στην πολιτεία, πιθανότατα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των διακοπών ρεύματος καθώς οι ασυνήθιστες χιονοθύελλες και παγοθύελλες έπληξαν μεγάλες περιοχές στις νότιες ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές οι δύο νεκροί βρέθηκαν σε δρόμους της περιοχής του Χιούστον και εν αναμονή της νεκροψίας εκτιμούν ότι πιθανή αιτία θανάτου ήταν το δριμύ ψύχος με τον υδράργυρο αρκετά κάτω από τους 0 C.

houston-snow

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) προειδοποιήσεις για αυξημένη προσοχή για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν εκδοθεί για πάνω από 150 εκ. Αμερικανούς. Μεταξύ των πολιτειών που έχουν πληγεί είναι το Κεντάκι, το Μισισίπι, η Αλαμπάμα και η Οκλαχόμα, ενώ σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει και το Όρεγκον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Η κακοκαιρία έπληξε ακόμη και βόριες περιοχές του Μεξικό, όπου πάνω από τέσσερα εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό νωρίς χθες.

Πάνω από 120 τροχαία καταγράφηκαν στους χιονισμένους, παγωμένους δρόμους του Χιούστον στο Τέξας μόνον την Κυριακή

oklahoma-snow

Ο παγετός στους δρόμους προκάλεσε πολλά τροχαία. Στο Χιούστον του Τέξας η Τροχαία κατέγραψε σχεδόν 120 ατυχήματα μόνον την Κυριακή, ενώ την ίδια μέρα αρκετά φορτηγά τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από καραμπόλα στη διάρκεια χιονοθύελλας σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στο Οκλαχόμα Σίτι.

 


Οι Αρχές προειδοποιούν τους ταξιδιώτες σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων., ενώ στο Χιούστον του Τέξας δύο αεροδρόμια παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστά. Σύμφωνα με τη NWS ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες επέτρεψαν την εκδήλωση ενός «αρκτικού κύματος κακοκαιρίας», που ξεκίνησε λίγο πάνω από τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και εξαπλώθηκε σε μεγάλο τμήμα της χώρας. «Εκατοντάδες τοπικά ημερήσια ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας έχουν σπάσει και θα σπάσουν στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης πολικής κακοκαιρίας, ενώ κινδυνεύουν και αρκετά ρεκόρ όλων των εποχών για το μήνα Φεβρουάριο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Έως και 30 εκατ. χιόνι αναμένονται σε περιοχής που εκτείνονται από το Τέξας μέχρι την Οκλαχόμα και το Κάνσας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρκ Σέναρντ της NWS. Στη Λουιζιάνα οι Αρχές κατά τόπους επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποφευχθούν τα τροχαία στους παγωμένους δρόμους, ενώ αναφέρονται επίσης μπλακάουτ και κυκλοφοριακό χάος.

Η Οκλαχόμα είναι μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ που καταγράφουν πολικές θερμοκρασίες

Το Tέξας έχει καταγράψει ορισμένες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες με τον υδράργυρο να δείχνει στο Ντάλας θερμοκρασίες χαμηλότερες ακόμη κι απ’ το Άνκορατζ στην Αλάσκα, σύμφωνα με το CBS.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση