HomeHL-9Η «Μήδεια» δείχνει τα δόντια της στην Κρήτη

Η «Μήδεια» δείχνει τα δόντια της στην Κρήτη

Που εντοπίζονται προβλήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφτασε και στην Κρήτη η Μήδεια με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές του νησιού να έχουν ντυθεί στα «λευκά», όπως τα Ανώγεια, το Οροπέδιο Λασιθίου και τον Ομαλό στα Χανιά που το έχει στρώσει ήδη με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται.

Οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με τους πολίτες να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Στα Ανώγεια το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τους 15 πόντους και είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι δρόμοι να είναι ανοικτοί, ώστε πέρα των δημοτών να μπορέσουν να κινούνται απρόσκοπτα και οι κτηνοτρόφοι προς τα κοπάδια τους.

Χρειάζεται πολύ προσοχή κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες μιας και ο παγετός αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα για πεζούς και οχήματα.

Επισήμανε παράλληλα ο κ. Κεφαλογιάννης ότι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όταν βρίσκονται κάτω από δέντρα διότι λόγω του χιονιού που έχει επικαθήσει πάνω στα κλαδιά υπάρχουν πτώσεις τόσο κλαδιών όσο και δέντρων. Καλεί τους πολίτες και όσους διέρχονται των Ανωγείων να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί μιας και για τις επόμενες 36 ώρες θα υπάρχει η κορύφωση της κακοκαιρίας. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι και πριν από λίγη ώρα συνεργεία του δήμου πραγματοποιούσαν απεγκλωβισμούς αρκετών οχημάτων τα οποία είχαν κολλήσει στο χιόνι ή είχαν εκτραπεί της πορείας τους. Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό άσχετα από το ότι οι περισσότεροι βρίσκονται εντός των οικιών τους.

Ρέθυμνο: Σαρώνει η κακοκαιρία «Μήδεια»

Στο μεταξύ τα ορεινά του δήμου Αμαρίου και τα χωριά της ορεινής περιοχής έχουν καλυφθεί από το χιόνι και χρειάζεται κυρίως στους περιφερειακούς δρόμους και τις αγροτικές μικρές οδικές αρτηρίες ιδιαίτερη προσοχή, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «… υπάρχει χιονόπτωση συνεχής, χρειάζονται αλυσίδες για να κινηθούν τα οχήματα, ενώ ο δρόμος από Γερακάρι Σπήλι έχει κλείσει. Τα μηχανήματα του δήμου παραμένουν σε κίνηση ώστε ο κεντρικός δρόμος για Ρέθυμνο να παραμείνει ανοικτός και οι προσπάθεια όλων είναι στραμμένη προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης με εντολή της ζήτησε να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες κλειστές μέχρι και την Τετάρτη 17 του μήνα οπότε και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα κοπάσει η κακοκαιρία ενώ έχει αποστείλει τις σχετικές οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών σε δήμους και δημοτικές ενότητες, δεδομένου ότι αναμένονται χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Τέλος, ο Δήμος Ρεθύμνης και το ΝΠΔΔ «Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία Δήμου Ρεθύμνης εναρμονιζόμενοι με τη σχετική απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενημερώνουν τους πολίτες ότι, αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, οι βρεφονηπιακοί & παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφάλειας των παιδιών δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα επόμενα 24ωρα θα επικρατήσουν στο Ρέθυμνο ακραία καιρικά φαινόμενα.

150562801_10160611853148222_6368048903856099766_nanogeia-feb-2021

(Ανώγεια: Φωτογραφίες- Σωκράτης Κεφαλογιάννης)

anwgeia-pasparakis

anwgeia-2

(Ανώγεια: Φωτογραφίες: Μούγερης Πασπαράκης)

Τα μηχανήματα του Δήμου Ανωγείων έπιασαν δουλειά

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ και στο Δήμο Πλατανιά, προκάλεσε η «Μήδεια».

Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα παραμένουν από νωρίς το απόγευμα τα χωριά σε Αλικιανό, Σκηνέ, Πρασέ, Σέμπρων και Ομαλό και οι γύρω περιοχές στην Δ.Ε. Μουσούρων.

 

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε και στο οδικό δίκτυο όπου μέχρι και τις 8 το βράδυ, εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας άνοιγαν τους κεντρικούς δρόμους, ενώ στο δημοτικό οδικό δίκτυο αποκαθιστούσαν την κυκλοφορία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου.

Προβληματική είναι η πρόσβαση από Λάκκους σε Ομαλό και από Κακόπετρο για Παλιόχωρα, καθώς και στο δίκτυο Πρασέ – Σέμπρωνα προς Σούγια.

Ο Δήμαρχος υπενθυμίζει ότι με τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι το πρωί θα υπάρχει πάγος στους δρόμους και υπενθύμισε ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Λασίθι

oropedio-mhdeia

oropedio

mhdeia-oropedio

2-mhdeia-oropedio

oropedio-4

lasithi-mhdeia-new

(Οροπέδιο Λασιθίου: Φωτογραφίες- Σιγανός)

Τι αναφέρει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου:

Ο Δήμος ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ενημερώνει τους Δημότες του Δήμου καθώς και τους διερχόμενους ότι : Κατά την διάρκεια της έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου λόγω χιονόπτωσης, Όλο το προσωπικό του Δήμου τίθεται σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ανεξαρτήτως αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή με σύμβαση. Δεν επιτρέπεται απουσία των υπαλλήλων από τις θέσεις των κατά τις ημέρες των χιονοπτώσεων, πλημμυρών και γενικά ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι Προέδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να βρίσκονται στην έδρα τους εφαρμόζοντας το ακόλουθο πρόγραμμα.

1. Οι εκχιονισμοί των δρόμων ξεκινούν όταν το χιόνι στους δρόμους είναι 5 έως 10 εκατοστά.

2. Α’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Εκχιονισμός του οδικού κυκλώματος Οροπεδίου Λασιθίου (επαρχιακός δρόμος).

Αυλή – πρόσβαση Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων-Πυροσβεστικό κλιμάκιο .

Ο επαρχιακός δρόμος από οικισμό Πινακιανό προς Άμπελο έως οικισμό Κερά και μέχρι όπου απαιτείται σε συνεργασία με Δήμο Χερσονήσου και ΠΕ Ηρακλείου.

Εκχιονισμός προς οικίες ευπαθών ομάδων πληθυσμού υπό την ευθύνη των Προέδρων Κοινοτήτων και σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Ο επαρχιακός δρόμος από οικισμό Μέσα Λασίθι έως Σελιά (όρια με Δήμο Αγ. Νικολάου) σε συνεργασία με Δήμο Αγίου Νικολάου και ΠΕ Λασιθίου.

Ο επαρχιακός δρόμος από Μέσα Λασίθι προς Μέσα Λασιθάκι.

3. Β’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Εκχιονισμός δρόμων οικισμών όπου δύναται να περάσει το Γκρέιντερ ή άλλο εκχιονιστικό μηχάνημα εφόσον υπάρχει.

Εκχιονισμός δρόμων που οδηγούν σε σχολικές μονάδες και πιθανόν αυλών τους.  Εκχιονισμός επαρχιακού δρόμου προς αρχαιολογικούς χώρους για λόγους ασφάλειας.

Υπεύθυνοι για τους εκχιονισμούς των δρόμων στους οικισμούς είναι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι πρέπει να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων που θα είναι παρκαρισμένα στους κεντρικούς δρόμους και εμποδίζουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς και να θέσουν τις προτεραιότητες.

4. Πρόγραμμα διανομής αλατιού.

● Το αλάτι θα ρίχνεται στους δρόμους, εφόσον έχει προηγηθεί εκχιονισμός αυτών, όταν κρίνεται σκόπιμο από τον Υπεύθυνο ή τον Αναπληρωτή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης τότε θα καθορίζεται και η ακριβής ώρα έναρξης.

● Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων προτείνουν σημεία στους οικισμούς, προκειμένου να τοποθετηθεί αλάτι, για να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες στις αυλές – πεζοδρόμια τους, ώστε να μην δημιουργείται πάγος. Οι Προέδροι μεριμνούν για τη διανομή και τοποθέτηση αλατιού με προτεραιότητα στους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. ~ 2 από 7 ~

5. Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς ανθρώπου λόγω υγείας, (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας) δίνεται προτεραιότητα εκχιονισμού του δρόμου, όπου είναι η κατοικία του συνανθρώπου μας.

6. Οι Προέδροι μεριμνούν για τους υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

7. Τα ιδιωτικά εκχιονιστικά μηχανήματα τίθενται σε επιφυλακή και ενεργοποιούνται μόνο με εντολή των επικεφαλής του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

8. Όλοι οι Δημοτικοί Υπάλληλοι κατά τις ημέρες εκτάκτων αναγκών (χιόνια – πλημμύρες κ.α.) τίθενται στην διάθεση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

9. Τα τζιπ του Δήμου θα κινούνται σε ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου προκειμένου να εντοπίζονται και να δίνονται λύσεις στα προβλήματα που θα δημιουργούνται .

10.Το προσωπικό της κοινωνικής δομής του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, μεταβαίνει άμεσα όπου ζητείται βοήθεια για θέματα υγείας από τους συνανθρώπους μας και είναι σε 24ωρη επιφυλακή βάσει προγράμματος. Για την μεταφορά του προσωπικού γίνεται χρήση του αυτοκινήτου του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ή άλλου δημοτικού οχήματος με την υποβοήθηση εφόσον χρειαστεί του πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου.

Ο γενικός συντονισμός του προσωπικού της κοινωνικής δομής ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ γίνεται από την κα Κατερίνα Πλατή.

11. Οι πιστοποιημένες ομάδες εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας τίθενται υπό τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και συνδράμουν όταν και όπου χρειαστεί.

12. Οχήματα που με απόφαση Δημάρχου εντάσσονται στο στόλο οχημάτων του Δήμου παραμένουν σε επιφυλακή και κινούνται μόνο με οδηγίες των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επικοινωνούν άμεσα δια οποιοδήποτε πρόβλημα τους με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επιχειρεί ήδη  ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου-Νέες συστάσεις προς τους πολίτες

 Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου καθώς η κακοκαιρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χιονόπτωση ειδικά στις ορεινές περιοχές του Δήμου. Τα μηχανικά μέσα και το προσωπικό του Δήμου επιχειρούν ήδη, ειδικά στις ορεινές περιοχές. Αυτήν την ώρα τα μηχανήματα του Δήμου παρεμβαίνουν προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο σε Γωνιές, Αστυράκι, Καμαράκι, Καμαριώτη και Αηδοχνοχώρι.

Ωστόσο οι προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, αναφέρονται σε πυκνή χιονόπτωση στην Κρήτη βαθμιαία από απόψε έως και την Τετάρτη, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Προστασία του Δήμου προχώρησε σε νέα ειδοποίηση – sms  προς τα κινητά τηλέφωνα των δημοτών που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή «Δημότης Μαλεβιζίου», συνιστώντας εκ νέου να αποφεύγεται κάθε άσκοπη μετακίνηση, καθώς σταδιακά η κακοκαιρία κορυφώνεται.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Πετούσης σε συνεργασία με τους κατά τόπους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, βρίσκονται σε εγρήγορση με όλα τα μηχανικά μέσα του Δήμου, το προσωπικό και τους εθελοντές ιδιώτες, προκειμένου να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, επικοινωνήστε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Πετούση στο τηλέφωνο: 6936778800.

Υπενθυμίζονται οι οδηγίες αυτοπροστασίας που έχουν δοθεί προς τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Αν μετακινούνται πεζή: 
  • Nα ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

 Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα: 

Από αύριο, Τρίτη αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ δεν αποκλείεται στα Βόρεια τμήματα ακόμη και οι πόλεις και οι παράκτιες περιοχές της Κρήτη να ντυθούν στα λευκά. Ενισχυμένοι θα είναι οι Βόρειοι άνεμοι στις Νότιες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα το Νότιο Ρέθυμνο, όπου ωστόσο δεν αναμένεται να χιονίσει.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και δεν θα ξεπερνούν τους 8 βαθμούς Κελσίου στις πόλεις. Σταδιακά από την Πέμπτη αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων , ωστόσο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κος Λέκκας , η επέλαση του χιονιά, ξεκίνησε από το απόγευμα της Κυριακής με τις πρώτες βροχές να περνάνε από τα Δυτικά του νησιού και στις Ανατολικές περιοχες. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος “ Τα μέχρι τώρα ύψη βροχής στα Δυτικά φτάνουν τα 30-40 χιλιοστά ενώ Ανατολικότερα είναι περίπου 10-15 χιλιοστά”

Την ίδια ώρα η ΕΜΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για την «Μήδεια». Σύμφωνα με αυτή:

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναιπυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά)και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αύριο Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15-02-2021), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέ

ουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η Πολιτικη Προστασία

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Α.Α. 4/2021/15-02-2021/1330 B) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ έως και το βράδυ της Τετάρτης 17-02-2021, κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη προβλέπονται:
• Για σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ, χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνές κατά περιόδους στα ορεινά ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί εντάσεως 7 και 8 μποφόρ.
• Αύριο ΤΡΙΤΗ, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ημιορεινά και σε
περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε επίπεδο θύελλας.
• Την ΤΕΤΑΡΤΗ (17-02-2021) θα διατηρηθούν στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.
Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

100 ΕΛΑΣ
199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση