HomeΕΛΛΑΔΑΠαζάρια στην τελική ευθεία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Παζάρια στην τελική ευθεία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ζυμώσεις μεταξύ υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων για τη σύσταση τριών κοινοπραξιών. «Δεν πωλείται ποσοστό χαμηλότερο από το 49% του ΔΕΔΔΗΕ», αποσαφηνίζουν πηγές του ομίλου της ΔΕΗ. Αλήθειες και μύθοι για την κινεζική State Grid.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόλις πέντε μέρες απομένουν για την εκκίνηση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού της ΔΕΗ που αφορά στην πώληση του 49% της θυγατρικής της εταιρείας του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στον προθάλαμο… της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 19 Φεβρουαρίου βρίσκονται από πέντε έως επτά επενδυτικά σχήματα.

Οι ίδιες πηγές θέλουν οι εκπρόσωποί τους να βρίσκονται σε μεταξύ τους ζυμώσεις, ώστε να σχηματιστούν τρεις τελικά κοινοπραξίες, οι οποίες θα δώσουν το παρών στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης.

Πρόκειται, κατά τις πληροφορίες, για Ευρωπαίους Διαχειριστές και μεγάλα διεθνή funds.

Την ίδια στιγμή και με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τη ΔΕH να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ λιγότερες από το 49% του μετοχικού κεφαλαίου, αρμόδιοι αξιωματούχοι του ομίλου διευκρινίζουν στο Euro2day.gr ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διατεθεί μικρότερο από το 49% της θυγατρικής.

Η μητρική εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες για την πώληση του 49% του Διαχειριστή.

Ο νέος επενδυτής θα έχει αυξημένα «δικαιώματα μειοψηφίας».

Οι ίδιες πηγές φέρνουν ως παράδειγμα της σύμφωνης γνώμης του μειοψηφούντος μετόχου για τις δαπάνες του επενδυτικού προγράμματος αλλά και για το ίδιο το business plan. Θα έχει φυσικά θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η ΔΕH θα ορίζει πάντα τον CEO και τον CFO.

Εξάλλου, με αφορμή και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ενόχλησης της κινεζικής State Grid (σ.σ. μέτοχος με 24% στον ΑΔΜΗΕ) για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιοι παράγοντες του ομίλου της ΔEΗ σημειώνουν: «Στους όρους του διαγωνισμού υπάρχει πρόβλεψη για τη μη συμμετοχή οποιασδήποτε οικονομικής οντότητας που έχει συμμετοχή στον ΑΔΜΗΕ».

Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται ότι οι Κινέζοι προσέφυγαν στην Κομισιόν, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα» έκανε γνωστό ότι όπως έχει πληροφορηθεί, «η State Grid δεν προσέφυγε στην Κομισιόν και ούτε θα το πράξει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση