HomeHL-WorldΚόσοβο: Κρίσιμες εκλογές εν μέσω πανδημίας

Κόσοβο: Κρίσιμες εκλογές εν μέσω πανδημίας

Φαβορί το κόμμα του Αλμπιν Κούρτι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι κάτοικοι του Κοσόβου για να εκλέξουν τα 120 μέλη της νέας Βουλής και παρά το τσουχτερό κρύο και την πανδημία του κορωνοϊού παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων, την ψήφο των οποίων διεκδικούν 28 πολιτικά κόμματα και συνδυασμοί.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες νικητής των εκλογών αναμένεται να αναδειχθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του πρώην πρωθυπουργού ‘Αλμπιν Κούρτι με βασικό όχημα την υπόσχεσή του να πατάξει τη διαφθορά και τη δέσμευσή του να αξιοποιήσει την αμερικανική υποστήριξη στην αντιπαράθεση του Κοσόβου με τη Σερβία. Κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίδουν στο κίνημα «Αυτοδιάθεση» ποσοστό που θα αγγίζει το 50% κάτι που αν συμβεί θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση με την συνεργασία βουλευτών που προέρχονται από τις μειονότητες.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα ο Κούρτι διότι καταδικάστηκε για το αδίκημα της «παρακώλυσης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια, όταν πέταξε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας. Η νομοθεσία στο Κόσοβο απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα ανεξαρτήτως εάν στο μεταξύ έχουν εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε. Ο Κούρτι δεν θα μπορέσει επίσης να αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του στα κοινά.

Εκτός από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» στην βουλή αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του τέως προέδρου Δημοκρατίας και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Οι εθνικές μειονότητες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές εκ των οποίων οι δέκα θα προέρχονται από την σερβική κοινότητα. Στις γραμμές των Σέρβων τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κι απ ότι όλα δείχνουν η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα επικρατήσει καταλαμβάνοντας και τις δέκα έδρες.

Κατά την προεκλογική περίοδο στο Κόσοβο – το «πτωχοκομείο της Ευρώπης», όπως συχνά αποκαλείται , τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομική ανάπτυξη καθώς η ανεργία αγγίζει το 40% και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και η πάταξη της διαφθοράς. Στο περιθώριο βρέθηκε το ζήτημα της οριστικής επίλυσης των διαφορών με την Σερβία και η διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προφανώς, όπως σχολιάζει η DW, επειδή κανένα πολιτικό κόμμα δεν ήθελε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για «παραχωρήσεις» στον προαιώνιο εχθρό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση