HomeHL-GreeceΈρχεται πολικό ψύχος: Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία, πού θα χιονίσει

Έρχεται πολικό ψύχος: Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία, πού θα χιονίσει

Στους -6 η θερμοκρασία στη Φλώρινα, χιονίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή αναμένεται να ντυθούν στα λευκά περιοχές της Αττικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προ των πυλών βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά της, τις κατά τόπους χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα είναι της τάξης των 14 έως 18 βαθμών, τον ισχυρό παγετό, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους άνεμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ήδη έχει χιονίσει στη Φλώρινα, όπου γύρω στις 10 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -6 βαθμούς Κελσίου. Στην Κοζάνη ξεκίνησε να χιονίζει από τις 8 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη, πέφτει χιόνι στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες εκτός από τη Φλώρινα, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι,  ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση  του νέου κύματος ψύχους

Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα Σάββατο στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή, στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά και μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός, στη δυτική Μακεδονία θα είναι ολικός.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού, στο skaikairos.gr.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση