HomeHL-9Παπαευαγγέλου: «Να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας»

Παπαευαγγέλου: «Να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας»

Τι είπε για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός. Η υπομονή είναι πολύ σημαντικό όπλο καθώς είμαστε στο τέλος του δρόμου, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά σημερινά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής. Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την κ.Παπαευαγγέλου στην Αττική υπάρχει ήπια αύξηση των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 5.000. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έφτασε το 83%.
«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Όσον αφορά τις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα». Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 – και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορωνοϊός.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση