HomeHL-TOPΠρο των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

Στη δεύτερη φάση πλήττεται η Κρήτη- Τι συζητήθηκε για το νησί στην έκτακτη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα με έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα φέρουν πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις αλλά και «βουτιά» της θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση του Meteo
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία «Μήδεια», που θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/2, φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/2 έως και την Κυριακή 14/2 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.

Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.

Πυκνές χιονοπτώσεις, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

Χθες, ενόψει της κακοκαιρίας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/2 έως Τρίτη 16/2, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.

Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο).

Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη 16/2 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/2, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/2 έως την Τρίτη 16/2 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

kakokairia-mideia-mesa
Σχήμα 3. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας για το Ηράκλειο , όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/02/2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14/02/2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14/02) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και
ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της
Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15/02) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Σύσκεψη σήμερα στη ΓΓΠΠ για εμβόλια και κακοκαιρία

Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης η Κρήτη

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης συμμετείχε σήμερα σε συντονιστική σύσκεψη που είχε ως θέμα τα αναμενόμενα κατά τα προσεχή εικοσιτετράωρα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην συντονιστική σύσκεψη προΐσταντο  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός  Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικ. Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ όλης της χώρας.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση (14-18 βαθμών) της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά και τον ισχυρό παγετό , τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Κρήτης αναφέρθηκε ότι:

-Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει το νησί μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (15-02-2021) με ένταση των φαινομένων την Τρίτη και την Τετάρτη
-Θα υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.
-Υπάρχει πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως σημειώθηκε, ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση ενώ ζητήθηκε οι Δήμοι της χώρας (πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό)  να βρίσκονται σε μέγιστο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάν. Κουράκης τόνισε  ότι όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας και όπου παραστεί ανάγκη θα δράσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των Δήμων με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση των θεμάτων πολιτικής προστασίας, με τον κ. Χαρδαλιά να αναφέρει ότι προγραμματίζεται κεντρική προμήθεια ύψους 120 εκατ. προκειμένου να διατεθεί σχετικός εξοπλισμός στους ΟΤΑ όλης της χώρας.

Τα σημεία που τονίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη και αφορούν τους ΟΤΑ, είναι τα εξής:

-Ετοιμότητα ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων
-Ετοιμότητα και επάρκεια μέσων (εκχιονιστικών μηχανημάτων κ.λπ.)
-Μέριμνα για διευκόλυνση όσων έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό για τον Covid-19
-Μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
-ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
-Ενημέρωση των πολιτών
-Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία των φορέων

Αμέσως μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης και Γιάννης Μαλανδράκης απέστειλαν προς όλα τα μέλη της ΠΕΔ εξαιρετικά επείγον ενημερωτικό έγγραφο που αναφέρεται λεπτομερώς στα όσα συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η ανάγκη για την έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει αλλά και τη στενή συνεργασία που οφείλουν να έχουν οι Δήμοι με τις κρατικές και περιφερειακές αρχές.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη στη ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία Μήδεια, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των φορέων και να αντιμετωπιστεί αμέσως το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε προς τους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη «επαγρύπνηση-ετοιμότητα-συνεργασία», ενώ τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε: «Περιμένουμε, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό -ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο… Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κανείς τη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι επί ποδός για τη διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας, αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία φορτηγών και κατέληξε: «Να είστε όλοι καλά, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνει επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

 

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Μήδεια»:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση