HomeΕΛΛΑΔΑΣυμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ενεργοποιείται συνεργασία για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας και στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την συνάντηση και τη συμφωνία στο Ισραήλ, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζεται από τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για το φάρμακο «EXO-C24», ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ που παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο.

Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε μάλιστα η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο, το οποίο περιείχε το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που δοκιμάζει το Ισραήλ.

Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ και, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24.

Το νοσοκομείο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη» και ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε εντός 3 – 5 ημερών.

Ο πρωθυπουργός την Δευτέρα, δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το φάρμακο

Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης – μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, τα οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής Αρμπέρ «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ.

Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην συγκράτηση της επίδρασης της κυτοκίνης.

«Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο -μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Αρμπέρ. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης – στους πνεύμονες – και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά,λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση