HomeΚΟΣΜΟΣΔανία: Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι που φέρεται να σχεδίασαν τρομοκρατικές επιθέσεις

Δανία: Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι που φέρεται να σχεδίασαν τρομοκρατικές επιθέσεις

Ένας ακόμη ύποπτος στη Γερμανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι επτά πρόσωπα συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν μία ή περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.

Συνολικά 13 ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης το Σαββατοκύριακο. Σε επτά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την αγορά «υλικών για την κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και όπλων» ή για συνέργεια σε απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με την PET, την υπηρεσία πληροφοριών της αστυνομίας της Δανίας.

Οι έξι ύποπτοι για την υπόθεση αυτή αναμενόταν να προσαχθούν ενώπιον δικαστή για να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστούν.

Το Σαββατοκύριακο θεάθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας της Δανίας στην πόλη Χόλμπεκ, δυτικά της Κοπεγχάγης.

Ένας ακόμη ύποπτος έχει συλληφθεί στη Γερμανία, σύμφωνα με την PET.

«Δυστυχώς, η υπόθεση αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει σοβαρή για τη Δανία», τόνισε ο Δανός πρωθυπουργός Νικ Χέικερουπ μέσω Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις αρχές της Γερμανίας για τη συνεργασία που προσέφεραν στην PET.

Νωρίτερα χθες, οι γερμανικές διωκτικές αρχές ενημέρωσαν το Γερμανικό Πρακτορείο ότι τρία αδέρφια από τη Συρία συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στη Γερμανία (στο κρατίδιο της Έσσης) και στη Δανία το Σαββατοκύριακο, καθώς υπήρχαν υποψίες πως προετοιμάζονταν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες με τη χρήση εκρηκτικών υλών.

Μια εκπρόσωπος της PET δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση όταν επικοινώνησε μαζί της το Γερμανικό Πρακτορείο. Η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και εκκρεμούν ακροάσεις υπόπτων ενώπιον δικαστών κεκλεισμένων των θυρών, εξήγησε η εκπρόσωπος.

Οι γερμανικές αρχές έχουν αποτρέψει από το 2009 συνολικά 17 τρομοκρατικές ενέργειες, τις περισσότερες μετά την επίθεση του 2016, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Από το 2013, ο αριθμός των ισλαμιστών οι οποίοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ζουν στη Γερμανία έχει πενταπλασιαστεί και ανέρχεται επί του παρόντος σε 615, κατά την ίδια πηγή. Οι σαλαφιστές που βρίσκονται στη Γερμανία είναι περίπου 11.000, διπλάσιοι από ό,τι το 2013, πάντα σύμφωνα με το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση