HomeHL-World«Φάτε τηγανητές πατάτες, πιείτε κρασί και κάντε σεξ»

«Φάτε τηγανητές πατάτες, πιείτε κρασί και κάντε σεξ»

Οδηγίες από τον κορυφαίο γάλλο ογκολόγο Νταβίντ Κάγιατ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την εποχή των επαναλαμβανόμενων σκληρών lockdown, όταν σχεδόν όλα απαγορεύονται και ελάχιστα επιτρέπονται, το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους γιατρούς της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να βρει πιο εύφορο έδαφος για να ριζώσει. Παρά το ότι δεν αφορά την πανδημία και δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, η αλήθεια είναι ότι πετυχαίνει διάνα και αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.

Το μήνυμα του 63χρονου ογκολόγου Νταβίντ Κάγιατ, πρώην προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, είναι απλό και, σύμφωνα με την εφημερίδα «le Figaro», «θετικό και απελευθερωτικό»: Λέει ένα ξεκάθαρο «όχι» στη δικτατορία του προτύπου ζωής που επιβάλλει απαγορεύσεις παντού και σε όλα με το επιχείρημα ότι είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Καλεί δε τους πάντες να αγωνιστούν ενάντια στην «τυραννία του ιδεατού», που συνεπάγεται πως όλοι οφείλουν να «προσπαθούν διαρκώς να γίνουν ιδανικοί άνθρωποι, με ιδανικά σώματα».

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι μιας ζωής χωρίς ευχαρίστηση, δίχως χαρά» τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «The Times» και τον Ανταμ Σέιτζ και προειδοποιεί: «Εάν αυτό το μοντέλο επιβληθεί στους ανθρώπους, τότε θα εκραγούν». «Μας κάνουν να αισθανόμαστε φοβισμένοι και ένοχοι και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να κάνουμε οτιδήποτε για να αποκτήσουμε αυτό το ιδανικό σώμα και να μην το καταφέρνουμε. Και όταν λυγίζουμε, όταν τρώμε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, να αισθανόμαστε ένοχοι. Από αυτή την ενοχή θα προκληθεί μια μείωση της αυτοεκτίμησης, η οποία θα μας αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο». Οπως λέει, επίσης, το μήνυμα που στέλνει η άλλη πλευρά σε τηλεόραση, περιοδικά και εφημερίδες είναι ότι εάν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, «θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τα γηρατειά, τις ασθένειες και τον θάνατο. Ομως αυτό είναι λάθος. Ολοι θα γεράσουμε, όλοι θα αρρωστήσουμε, όλοι τελικά θα πεθάνουμε».
Υπουργός Υγείας;

Ο Κάγιατ – ο οποίος σε ηλικία 33 ετών απέρριψε πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Υγείας, έγινε όμως σύμβουλος του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, την περίοδο 1995-2007 – δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη του και εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των «δογματικών», όπως ισχυρίζεται, κατευθύνσεων που δίνει. Μας καλεί δε, αντί να ακούμε τον ΠΟΥ και τους ειδικούς του, να υιοθετήσουμε τα διδάγματα ενός γνωστού φιλοσόφου της αρχαίας Ελλάδας, του Επίκουρου, ο οποίος πίστευε ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει τις ήπιες απολαύσεις και τη γαλήνη του νου. «Το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους δεν είναι να αποτρελαθούν. Θέλω να τους πω ότι οι υπερβολές είναι θεμιτές από καιρού εις καιρόν, αλλά και ότι χρειάζεται μια ισορροπία στη ζωή, καθώς ζωή χωρίς απολαύσεις δεν έχει νόημα».

Η υπόθεση, όπως ίσως έχουν καταλάβει κάποιοι, λαμβάνει και τη μορφή αντιπαράθεσης με γενικότερα ιδεολογικά, πολιτιστικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Κάτι, άλλωστε, που διακρίνεται εμφανώς και μέσα από το νέο βιβλίο του Κάγιατ, με τίτλο «Σταματήστε να καταπιέζετε τους εαυτούς σας» (Arrêtez de Vous Priver), που ισοδυναμεί με ένα ηχηρό κάλεσμα υπέρ του «ηδονισμού, της χαράς, του γλεντιού, της αγάπης και της φιλίας».

«Το έργο του αποτελεί, εν μέρει, μέρος της γαλλικής απάντησης στις εκστρατείες που αντλούν έμπνευση από τους Αγγλοσάξονες και υποστηρίζουν τη δίαιτα, την αποχή και τον ασκητισμό – μια βολή από το Παρίσι προς την κατεύθυνση της καθηγήτριας Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας, η οποία προειδοποίησε τις γυναίκες ότι κάθε ποτήρι κρασιού αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ή της Κρίστι Φανκ, της γνωστής ογκολόγου χειρουργού του Μπέβερλι Χιλς, η οποία ζητεί από αυτές να σταματήσουν και την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων» σημειώνει το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στους «Times», υπό τον γενικό τίτλο «Η εντολή του γάλλου γιατρού: Φάτε τηγανητές πατάτες. Πιείτε κρασί. Κάντε σεξ».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση