HomeΚΟΣΜΟΣΣάλος μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών: Μην κάνετε ακόμα κρατήσεις για διακοπές

Σάλος μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών: Μην κάνετε ακόμα κρατήσεις για διακοπές

Δυσαρέσκεια στους μεγάλους tour operators για τη δήλωση του Γκραντ Σαπς που καταστρέφει τα σχέδια εκατομμυρίων Βρετανών - «Διαβατήριο εμβολιασμού» για τα ταξίδια στο εξωτερικό μελετά η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναστάτωση στους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες, που έχουν, ήδη, κλείσει ή σχεδιάζουν να κάνουν κράτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, προκάλεσε η προτροπή του Βρετανού υπουργού Μεταφορών να μην κλείσουν οι Βρετανοί ακόμα τις διακοπές τους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Μιλώντας σήμερα στο Radio 4 του BBC ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προειδοποίησε τους Βρετανούς πως «είναι πολύ νωρίς» να κάνουν κράτηση για διακοπές, αφού ακόμα και οι διακοπές εντός της χώρας τους τίθεται υπό αμφισβήτηση αν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, λόγω της πανδημίας.

«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να κάνουν κράτηση για διακοπές αυτή την περίοδο – ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σαπς και τόνισε πως οι πτήσεις σε χώρες όπου ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι αργός, ίσως, να μην είναι δυνατόν να γίνουν, γεγονός που θα μπορούσε να αποκλείσει αρκετούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς από τα καλοκαιρινά σχέδια των Βρετανών.

Ο ίδιος, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα «ξεκλείδωνε» τις διακοπές στο εξωτερικό και δήλωσε πως η Βρετανία βρίσκεται σε συζητήσεις με κυβερνήσεις χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη, ώστε να εκπονηθεί ένα διεθνές σύστημα που θα βοηθήσει εκείνους τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό να ταξιδέψουν.

«Ακριβώς όπως έχουμε την κάρτα για τον κίτρινο πυρετό… Φαντάζομαι πως στο μέλλον θα υπάρχει ένα διεθνές σύστημα μέσω του οποίου οι χώρες θα θέλουν να γνωρίζουν πως έχετε εμβολιαστεί ή έχετε υποβληθεί σε τεστ πριν την πτήση», ανέφερε ο Σαπς.

«Διαβατήριο εμβολιασμού»: Θα είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο Γκραντ Σαπς είναι ο πρώτος υπουργός στη Βρετανία που αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σκέφτεται την έκδοση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, αν και δήλωσε πως η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα υιοθετήσει τον δημοφιλή όρο «διαβατήριο εμβολιασμού», επειδή αυτός θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε πως κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να αποκτήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, το οποίο δεν θα είναι απαραίτητο για ταξίδια εντός της χώρας ή για την επίσκεψη σε κρατικές υπηρεσίες, σε θέατρα ή σε παμπ.

Η προτροπή του Βρετανού υπουργού Μεταφορών προς τους πολίτες να μην κάνουν ακόμα κράτηση για διακοπές προκάλεσε την οργή των μεγάλων tour operators στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν στον βρετανικό Τύπο πως «αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να χαθεί».

Η δήλωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, αφού σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει πως είναι πολύ νωρίς για να πει.

«Φοβάμαι πως είναι πολύ νωρίς για να είναι σίγουροι οι πολίτες σχετικά με το τι θα μπορούν να κάνουν αυτό το καλοκαίρι
», απάντησε ο Τζόνσον στη σχετική ερώτηση της πολιτικής ρεπόρτερ του BBC Λάουρας Κούνσμπεργκ.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Σαπς πήρε αποστάσεις από τον υπουργό Μεταφορών και δήλωσε πως η κράτηση διακοπών είναι μια «προσωπική επιλογή».

Μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, ο επικεφαλής της RyanAir, Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε πως ο Σαπς έχει διαχειριστεί λάθος σχεδόν κάθε στοιχείο που αφορά την πανδημία ενώ η εκπρόσωπος της ABTA (Ένωση Βρετανών Τουρ Οπερέιτορ) τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν τις διακοπές τους με εμπιστοσύνη και πρόσθεσε πως πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν επιπρόσθετη ευελιξία λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία.

«Αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού οι πολίτες αρχίσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θα χάσουμε άλλη μια καλοκαιρινή σεζόν εξαιτίας της πανδημίας – γεγονός που η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να αντέξει», δήλωσε η εκπρόσωπος της ABTA.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση