HomePost ItΤυποποίηση του Κρητικού ελαιολάδου στον τόπο παραγωγής του ζητούν οι κρητικοί βουλευτές

Τυποποίηση του Κρητικού ελαιολάδου στον τόπο παραγωγής του ζητούν οι κρητικοί βουλευτές

Κατέθεσαν αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το αίτημα της Ένωσης Ηρακλείου για την απόσυρση της ένστασης της ΣΕΒΙΤΕΛ, η οποία αξιώνει το ΠΓΕ κρητικό ελαιόλαδο να μην τυποποιείται μόνο στην περιοχή παραγωγής του, μεταφέρουν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ένωσης Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπραγματεύεται το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ να μεταφέρεται χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίηση του σε όλη την Ελλάδα, καθώς πάγια θέση του είναι ότι από την υπεραξία της τυποποίησης του ΠΓΕ Κρήτης πρέπει να έχουν οφέλη οι τοπικοί παραγωγοί.
Ακολούθως, στοιχειοθετούν αυτή τους την άποψη εξηγώντας ότι ο όρος “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη” από μόνος του αφορά μια συγκεκριμένη, οριοθετημένη περιοχή με ότι απορρέει από αυτό, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν είναι μόνο το παραγόμενο ελαιόλαδο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και όλες οι άλλες ενέργειες που απορρέουν από αυτή τη διαδικασία, όπως αύξηση της απασχόλησης, λειτουργία εργοστασίων στη Κρήτη, συμμετοχή προμηθευτών, μεταφορικές εταιρίες, χημεία, κ.λ.π. και γενικά όλος ο παραγωγικός ιστός που χρειάζεται για να μεταφερθεί το Κρητικό ελαιόλαδο τυποποιημένο προς άλλες αγορές. Εξάλλου όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, «αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αυτά τα προγράμματα, αλλά δυστυχώς δεν την θέλουν οι βιομήχανοι του λαδιού».

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ένωσης καλούν τη ΣΕΒΙΤΕΛ να αποσύρει άμεσα την ένσταση που βάλλει και κατά του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου, ένα μεγάλο ισχυρό κρητικό συνεταιριστικό σχήμα, που θα κάνει την απαραίτητη παρέμβαση και θα δίνει στον παραγωγό καλύτερες τιμές.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους Υπουργούς και την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, με στόχο την προστασία του κρητικού ελαιολάδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση