HomeHL-930 εκ. ευρώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποιήσης Απορριμμάτων

30 εκ. ευρώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποιήσης Απορριμμάτων

Σημαντικό έργο στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση της χρηματοδότησής του.  Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και την μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) εντάχθηκε  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, καθώς και το σημαντικότερο στο πλαίσιο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ.  O κεντρικός στόχος του είναι η μείωση  του όγκου των αποβλήτων που θα θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, καθώς και ανάκτηση και η επαναχρησιμοποποίηση των απορριμμάτων.

entaxi-mea-f1

Για την ένταξη της ΜΕΑ στο Υ.Με.Περ.Α.Α. συζήτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στη Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης  Λαμπρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Προέδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τις διοικήσεις του ΕΣΔΑΚ διαχρονικά,  καθώς και το προσωπικό του Συνδέσμου, για την πολύ καλή συνεργασία, όπως επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την βοήθεια του στην έγκριση της χρηματοδότησης της Μονάδας.

entaxi-mea-f2

Ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στην νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και ολοκληρωμένο σχέδιο, πλήρως εναρμονισμένο τόσο με τον Περιφερειακό όσο και με τον Εθνικό σχεδιασμό».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ τόνισε από την πλευρά του: «Η σημερινή ένταξη της ΜΕΑ Ηρακλείου αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει στο επίπεδο των μεγάλων έργων τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Στόχος μας το έργο να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει μέσα στο 2021. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του είναι 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, με ελάχιστη  συμμετοχή  για τους δήμους – μέλη  μας και άρα ελάχιστη επιβάρυνση για τους δημότες.  Θέλω να ευχαριστήσω  τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τους προηγούμενους προέδρους του ΕΣΔΑΚ αλλά πάνω από όλα την τεχνική μας υπηρεσία που με την τεχνογνωσία και την μεθοδική της δουλειά συνέβαλλε καθοριστικάa στην σημερινή  ένταξη. Μια ένταξη  η οποία είναι αποτέλεσμα της της άριστης συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση