HomeHL-EconomyΠώς θα εφαρμοστεί η εθνική σύνταξη

Πώς θα εφαρμοστεί η εθνική σύνταξη

Ειδική πλατφόρμα όπου θα καταχωρηθούν από τους ασφαλισμένους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ θα δημιουργηθεί στον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που ήδη έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότηση. Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν καταργείται η διαδικασία λήψης προσωρινής σύνταξης, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την καταβολή ποσού ίσου με την εθνική σύνταξη, εν είδει προσωρινής.

Μάλιστα, οι παλαιοί αυτοί ασφαλισμένοι που βρίσκονται στην αναμονή για σύνταξη, θα πρέπει αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου, να καταχωρίσουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προστίθεται είναι ένα ακόμη βήμα, στην αρχή της διαδικασίας.

Σήμερα κάθε ασφαλισμένος που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη.

Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος, ήτοι 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Βέβαια, προβλέπονταν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων μόλις το 1/3 των ασφαλισμένων κατέληγε τελικά να λάβει προσωρινή.

Κατά τη διαδικασία αυτή, το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη.

Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και προσθέτουν ότι πλέον, αναμένεται να θεσμοθετηθεί ένα ακόμη βήμα.

Συγκεκριμένα:

1. Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, θα χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος θα λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.

Έτσι, για παράδειγμα τα 384 ευρώ της αρχικής – Εθνικής, θα γίνουν 700 ευρώ προσωρινής.

3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης, όπου η οριστική σύνταξη θα αυξάνεται.

Το νέο πλαίσιο, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

-Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

-Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση