HomeHL-HealthΚλιμακώνεται η κόντρα: H AstraZeneca ακύρωσε το κρίσιμο ραντεβού με την ΕΕ για τα εμβόλια

Κλιμακώνεται η κόντρα: H AstraZeneca ακύρωσε το κρίσιμο ραντεβού με την ΕΕ για τα εμβόλια

O Πασκάλ Σοριό υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η AstraZeneca ακύρωσε τις προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές με την ΕΕ, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Πριν ακυρωθεί η αποψινή συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca είχε περάσει στην αντεπίθεση αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

O Πασκάλ Σοριό υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε -παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων- να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Ο Σοριό ισχυρίστηκε ακόμη ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια περιόρισε τον χρόνο αντίδρασης της AstraZeneca στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, και ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής.

«Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, ειδικά στην αρχική φάση, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη των προβλημάτων (…). Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τα εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία, αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, άρα είχαμε τρεις μήνες περισσότερους στη διάθεσή μας να τα διορθώσουμε».

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν επεσήμανε ότι όντως η AstraZeneca είχε υπογράψει συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά είχε υπογράψει και συμφωνία προαγοράς, που περιλάμβανε την υποχρέωση η φαρμακευτική εταιρεία να έχει την ικανότητα παραγωγής να παραδίδει τις δόσεις.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη κι επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να απαντήσει γραπτώς στις ανησυχίες που διατύπωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. Εν μέσω των εκατέρωθεν εκτοξευόμενων πυρών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. H ΕΕ φέρεται έτοιμη να το πράξει, εφόσον συναινέσει και η AstraZeneca.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση