HomeHL-WorldΗ AstraZeneca στο εδώλιο της Κομισιόν για το αλαλούμ

Η AstraZeneca στο εδώλιο της Κομισιόν για το αλαλούμ

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο με την AstraZeneca για το αλαλούμ με τα εμβόλια θα aναζητήσει σήμερα η ΕΕ, ενός τεράστιου προβλήματος που απειλεί με εκτροχιασμό τα προγράμματα εμβολιασμού και παράταση των καταστροφικών lockdown στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι κρατών μελών θα απαιτήσουν στην επικοινωνία στις 18:30 ώρα Βρυξελλών από τον φαρμακευτικό κολοσσό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του καθώς και «ουσιαστικές» εξηγήσεις από τα στελέχη της AstraZeneca για τα σχέδια παραδόσεων των εμβολίων για το πρώτο ήμισυ του 2021, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ΑstraZeneca αιφνιδίασε την Παρασκευή προειδοποιώντας για καθυστερήσεις σε μονάδα παραγωγής των εμβολίων στο Βέλγιο πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της ΕΕ, η οποία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους με τη Γερμανία να υποστηρίζει μάλιστα την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ο κίνδυνος είναι μήπως τέτοια μέτρα πυροδοτήσουν αντίποινα από άλλες χώρες προκαλώντας προβλήματα στη διακίνηση των εμβολίων παγκοσμίως.

Τι απαντά η ΑstraZeneca

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑstraZeneca Πασκάλ Σοριό επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις της ΕΕ με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ λέγοντας πώς η εταιρεία του υπέγραψε μια συμφωνία ότι θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παράδοση των εμβολίων, που όμως δεν προσδιορίζει τις ποσότητες. Κι αυτό επειδή η ΕΕ επέμεινε να παραλάβει τα εμβόλια περίπου την ίδια περίοδο με τη Βρετανία, μολονότι έκανε την παραγγελία τρεις μήνες αργότερα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανάψει το πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca, η βρετανο-σουηδική πολυεθνική θα στείλει αμέσως τουλάχιστον τρία εκατ. δόσεις με στόχο τα 17 εκατ. μέχρι το Φεβρουάριο. «Θα θέλαμε να τα πάμε καλύτερα; Φυσικά!», είπε. «Αλλά ξέρετε, αν παραδώσουμε ό,τι σκοπεύουμε τον Φεβρουάριο δεν θα είναι μικρή ποσότητα. Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε εκατομμύρια δόσεις».

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ίδια ώρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας την πρότασή της για το μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές των εμβολίων. Εκπρόσωπος της AstraZeneca, απαντώντας στους υπαινιγμούς, τόνισε ότι η εταιρεία δεν έστειλε αλλού εμβόλια από την ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ΕΜΑ έχει ήδη εγκρίνει για έκτακτη χρήση τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Moderna, αλλά η ΕΕ βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού, που μπορεί να τις υποχρεώσουν να παρατείνουν τα lockdown που έχουν βαριές συνέπειες για την οικονομία και προκαλούν αντιδράσεις σε κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία .

Εν αναμονή της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca

Μιλώντας σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ τόνισε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με τις παρασκευάστριες εταιρείες για τη διευθέτηση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων κι εξέφρασε την ελπίδα να είναι «παροδικό» το πρόβλημα. Κι επανέλαβε ότι στόχος του ΕΜΑ είναι να αποφασίσει εντός της εβδομάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Aν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου μηχανισμού διαφάνειας στις εξαγωγές των εμβολίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν θα εμποδίσει την ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς, εφόσον αφορούν σε ουσιώδη αγαθά και αποσκοπούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, διέψευσε πάντως ότι ο μηχανισμός διαφάνειας θα σημάνει και περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ. «Δεν σχεδιάζουμε να επιβάλουμε απαγόρευση ή περιορισμούς στις εξαγωγές. Πρωτίστως είναι ένα ζήτημα διαφάνειας για τις παραδόσεις τους», τόνισε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση