HomeHL-GreeceΚορωνοϊός: 62 κρούσματα της μετάλλαξης

Κορωνοϊός: 62 κρούσματα της μετάλλαξης

Εκκληση για τήρηση μέτρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη του στελέχους του κορωνοϊού. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 59 κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού και τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη τρία στη Βόρεια Ελλάδα με τον μέχρι τώρα αριθμό τους να φτάνει τα 62.

Μιλώντας στο ethnos.gr για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού η καθηγήτρια Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Κέντρου Αναφοράς για τη γρίπη και πλέον για τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, Αννα Παπά – Κονιδάρη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η κυρία Παπά – Κονιδάρη, μιλώντας στο ethnos.gr, σημειώνει ότι κύριο χαρακτηριστικό των ιών που έχουν τη δυνατότητα να μεταλλαχθούν, είναι ότι τα καινούρια στελέχη επιβάλλονται σε βάρος των παλαιών και ουσιαστικά παίρνουν τη θέση τους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι το προερχόμενο από τη Μεγάλη Βρετανία νέο στέλεχος του κορονοϊού, που έφτασε και στη χώρα μας, έχει σε ποσοστό σίγουρα 50% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το αρχικό, προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Περισσότερα από τρία τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την ίδια, το κέντρο αναφοράς για τη γρίπη και τον κορωνοϊό που προΐσταται επιβεβαίωσε τρία κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα τους είχαν ληφθεί – μαζί με άλλα – το περασμένο Σάββατο. Μέχρι στιγμής η κυρία Παπά – Κονιδάρη δεν μπορεί να πει από ποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συλλέχθηκαν τα θετικά με το νέο στέλεχος δείγματα, διότι στο κέντρο τους έρχονται δειγματοληψίες από διάφορα νοσοκομεία μέσω του ΕΟΔΥ. Την προέλευση των θετικών δειγμάτων και τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ο ΕΟΔΥ.

Εκείνο, ωστόσο, που μπορεί να πει με βεβαιότητα, είναι ότι θεωρείται ως απόλυτα σίγουρο ότι υπάρχει μεγαλύτερη από την επιβεβαιωμένη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους σε κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας, διότι το Κέντρο Αναφοράς εξέτασε ένα πολύ μικρό αριθμό δειγμάτων μέχρι στιγμής. Το μέγεθος θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αφού πλέον εξετάζονται δείγματα καθημερινά.

«Επειδή επιβεβαιώσαμε τρία κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο αυτά στην κοινότητα. Οι ιοί που μεταλλάσονται και μεταδίδονται πολύ γρήγορα, επιβάλλονται στο προηγούμενο στέλεχος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γρίπη, η οποία παρουσιάζει κάθε χρόνο μεταλλάξεις. Ο ιός πάντοτε θα μεταλλάσσεται και αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε. Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε όλες τις ηπείρους και ήρθε και στην Ελλάδα. Μόνο αν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα είμαστε ασφαλείς, θα καταφέρουμε να ελαττώσουμε τα περιστατικά και θα έχουμε καλά αποτελέσματα», υπογραμμίζει η κυρία Παπά – Κονιδάρη.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση