HomeΕΛΛΑΔΑΜπακογιάννη: «Θετική η έναρξη των διερευνητικών»

Μπακογιάννη: «Θετική η έναρξη των διερευνητικών»

Τι απάντησε στον Σαμαρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αν έπρεπε να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με τη χθεσινή επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν περίμενε κανένας ότι θα υπήρχε πρόβλημα χθες στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δυο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες να προχωρήσουν τις διερευνητικές. Αν επρόκειτο να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό».

Υπογράμμισε, παράλληλα, τις κινήσεις υψηλού συμβολισμού από την πλευρά της Τουρκίας, όπως η μεταφορά των συζητήσεων από το ξενοδοχείο στο Ντολμά Μπαχτσέ, αλλά και η παρουσία Καλίν. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ότι οι δύο χώρες μπαίνουν σε άλλη φάση και τόνισε ότι αυτό θα φανεί στους επόμενους γύρους. «Δεν είναι εύκολο να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πλήρως χαθεί. Η πολιτική δεν είναι ένα εκκρεμές που μπορείς να πας από τη μια άκρη στην άλλη με μεγάλη ταχύτητα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τώρα είμαστε τελείως στην αρχή. Θα προχωρήσουμε…Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς».

Μπακογιάννη για Σαμαρά: Είχε πάντα αυτές τις απόψεις με διάλειμμα την περίοδο της πρωθυπουργίας του

Απαντώντας αναφορικά με τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται για τις διερευνητικές, αρχικά απάντησε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1978 στη Βουλή ότι για την επίλυση των διαφορών υπάρχουν οι εξής τρόποι: Ο διάλογος, η διαιτησία και ο πόλεμος. «Επειδή άκουσα να λένε ότι θα πάμε στη Χάγη με άλλο νομικό πλαίσιο κι όχι με το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, θέλω να διαβεβαιώσω ότι στη Χάγη, αν οι Τούρκοι την αποδεχτούν, όπως οφείλουν, θα πάμε με το ένα και μοναδικό Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά με το οποίο εκφράζει διαφωνίες για τις διερευνητικές, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε. «Εμείς στη ΝΔ επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας».

«Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση