HomeHL-WorldΓαλλία: Παρά τη φθορά, ο Εμανουέλ Μακρόν με ισχυρά ποσοστά

Γαλλία: Παρά τη φθορά, ο Εμανουέλ Μακρόν με ισχυρά ποσοστά

Κομμάτια και θρύψαλα οι σοσιαλιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο, έναντι του Εμανουέλ Μακρόν.

Δεκαπέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το 2022, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκρατεί τις δυνάμεις του, με ποσοστό 23-24% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με έρευνα της Harris Interactive που έγινε για την εφημερίδα L’Opinion. Η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε 26-27% των ψήφων, στον πρώτο γύρο.

harris-erevna-gallia1

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν σοκάρουν στη Γαλλία, γιατί και το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πάρει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η Μαρίν Λεπέν είχε φθάσει το ποσοστό 21,3%, αλλά συνετρίβη στη συνέχεια. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με ποσοστό-ρεκόρ 66,1% και η ακροδεξιά ηγέτης έπεσε στα μισά, στο 33,9%. Πάντως, το ζευγάρι Μακρόν/Λεπέν συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, για τις προεδρικές εκλογές, όπως σχολιάζουν όλοι οι αναλυτές, και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη ακολουθούν με μικρά ποσοστά.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές θα κέρδιζε το στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Ξαβιέ Μπερτράν, με 16% των ψήφων και ακολουθεί η συντηρητική, νυν περιφερειάρχης Παρισιού, Βαλερί Πεκρές. Μετά από τέσσερις συνεχείς και δραματικές ήττες στις προεδρικές εκλογές του 2012 και του 2017, στις εθνικές και στις ευρωεκλογές του 2019 (8,48%), η γαλλική Δεξιά βρίσκεται στο μεγαλύτερο αδιέξοδο της ιστορίας της. Ηγέτης του συντηρητικού κόμματος (LR) είναι ο Κριστιάν Ζακόμπ.

Συντριβή για την Αριστερά προβλέπει η δημοσκόπηση, αφού ο ηγέτης των Οικολόγων παίρνει ποσοστό 7-8% και ακολουθούν άλλες προσωπικότητες, πιθανοί υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία, όπως ο Αρνό Μοντεμπούρ 5%, η Αν Ινταλγκό 6-7%. Όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι της Αριστεράς έχουν μικρότερη απήχηση από τον νεοκομμουνιστή ηγέτη Ζαν Λιλ Μελανσόν, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 10-11%.

Σε αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, «από φθόνο για τον Μακρόν», όπως έχει προβλέψει η πρώην σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση