HomeHL-CultureΠέθανε ο σεναριογράφος Γουόλτερ Μπέρνσταϊν

Πέθανε ο σεναριογράφος Γουόλτερ Μπέρνσταϊν

Υπήρξε ένα από τα θύματα της μαύρης λίστας του Μακαρθισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ηλικία 101 ετών πέθανε στις 22 / 1 / 2021 στο Μανχάταν της γενέτειράς του, της Νέας Υόρκης,  ο συγγραφέας – σεναριογράφος Γουόλτερ Μπέρνσταϊν, ένα από τα πιο διάσημα θύματα της «μαύρης λίστας» του Μακαρθισμού και της επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων του γερουσιαστή Τζο Μακ Κάρθι (HUAC – House Un-American Activities Committee).

Οπως πολλοί συνάδελφοί του που βρέθηκαν στην ίδια λίστα – ανάμεσά τους ο Ντάλτον Τράμπο και ο Ρινγκ Λάρντνερ Τζούνιορ – ο Μπέρνσταϊν αναγκάστηκε επί σειρά ετών να εργάζεται με ψευδώνυμο για να κερδίζει το ψωμί του.

Αυτό ακριβώς το θέμα ήταν που πολλά χρόνια μετά την λήξη της δράσης  της επιτροπής Μακ Κάρθι, ο Μπέρνσταϊν έθιξε ως σεναριογράφος στην πολύ γνωστή ταινία «Η βιτρίνα» (1976) στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο Γούντι Αλεν. Υποδύεται τον ανθρωποάκο που θα γίνει η «βιτρίνα» των άνεργων σεναριογράφων παριστάνοντας ο ίδιος τον σεναριογράφο. Για αυτή την ταινία ο Μπέρνσταϊν κέρδισε την μοναδική υποψηφιότητά του για Οσκαρ (πρωτότυπου σεναρίου).

Κατά την διάρκεια της «καραντίνας» του από τον χώρο του κινηματογράφου, ο Μπέρνσταϊν έγραψε αρκετά από τα επεισόδια της πολύ δημοφιλούς σειράς ιστορικού περιεχομένου «You are there» (1953- 1955) στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο διάσημος δημοσιογράφος Γουόλτερ Κρόνκαϊτ.

Μετά το τέλος του Μακαρθισμού ο Μπέρνσταϊν έγραψε τα σενάρια αρκετών πολιτικοποιημενων ταινιών όπως τον «Συναγερμό θανάτου» (1964) του Σίντνεϊ Λουμέτ που αφορούσε την πυρηνική απειλή, ή το «Εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος» (1970) του Μάρτιν Ριτ με τους Ρίτσαρντ Χάρις και Σον Κόνερι, μια ταινία πάνω στις αιματηρές εξεγέρσεις των ανθρακωρύχων της Πενσιλβάνια στην εκπνοή του 19ου αιώνα. Η τελευταία δουλειά του ήταν στο σενάριο της μίνι σειράς «Hidden» (2011) της οποίας ήταν και δημιουργός.

Το 1980 ο Μπέρνσταϊν σκηνοθέτησε μια ταινία, την κωμωδία εποχής «Στοιχήματα και παθήματα» με την Τζούλι Αντριους και τον Γουόλτερ Ματάου.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση