HomeΚΡΗΤΗ42.253 νέες θέσεις εργασίας το 2014 στην Κρήτη

42.253 νέες θέσεις εργασίας το 2014 στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικό είναι το πρόσημο που εμφανίζει η μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Η Κρήτη το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2014 κέρδισε 42.253 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την πανελλαδική εικόνα, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προγράμματος «ΕΡΓΑΝΗ», «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 176.297 νέες θέσεις εργασίας και είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εξαμήνου του 2013, που ήταν επίσης, θετικό κατά 90.534 (νέες θέσεις εργασίας), αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα».

Θετική είναι η εικόνα και για τον μήνα Ιούνιο για την Κρήτη, καθώς οι αναγγελίες προσλήψεων ανέρχονται στις 15.349 και οι αποχωρήσεις σε 10.973.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία:

ΚΡΗΤΗ

Ιανουάριος-Ιούνιος 2014

Αναγγελίες προσλήψεων 81.994

Αποχωρήσεις 39.741

Θετικό ισοζύγιο 42.253

Προσλήψεις ανά περιοχή

Ηράκλειο 36.835

Χανιά 20.588

Ρέθυμνο 12.314

Λασίθι 12.257

Αποχωρήσεις ανά περιοχή

Ηράκλειο 19.478

Χανιά 9.589

Ρέθυμνο 5.058

Λασίθι 5.616

Τα πέντε υψηλότερα θετικά ισοζύγια εμφανίζονται στα επαγγέλματα που σχετίζονται με δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, καταλύματα, λιανικό εμπόριο, βιομηχανία τροφίμων και χονδρικό εμπόριο, ενώ τα πέντε αρνητικά ισοζύγια αφορούν επαγγέλματα που σχετίζονται με δημιουργικές δραστηριότητες, δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δραστηριότητες απασχόλησης, δημόσιας διοίκησης και άμυνας και εκπαίδευση.

«Η ανεργία παραμένει μεν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει», δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Τα δεδομένα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται ψηφιακά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, εξακολουθούν να είναι θετικά και αυτό το μήνα.

Πράγματι, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες απο τις απολύσεις, ενώ σαφώς πιο εντυπωσιακό είναι το ύψος του αντίστοιχου ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων σε επίπεδο εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου. Το πρώτο εξάμηνο του 2014, λοιπόν, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (90.534 θέσεις εργασίας) και μακράν η υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήρθε τυχαία, καθώς οι οργανωμένες προσπάθειες τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και, γενικότερα, της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη και ανακούφιση των ανέργων και την ανάκαμψη της οικονομίας με στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανέκοψαν την ανοδική εξέλιξη της ανεργίας και «γύρισαν» το δείκτη ανεργίας προς τα κάτω.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση από εδώ και στο εξής είναι η ταχύτητα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Η δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και η παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και σε αυτό το σημείο αποφασιστικός παράγοντας είναι η συνεπής εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και ένας νέος ανταγωνιστικός δυναμισμός της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Ώστε το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας να έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς για όλους, να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά.

Με δύο λόγια, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε – με συνέπεια και αποφασιστικότητα και με την ίδια ένταση –τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση